Linkovi

Nakon ubistva istraživačkog novinara, predsjednik Slovačke traži promjene u vladi


Svijeće ispred fotografije ubijenog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice u Bratislavi, 28. februar 2018. (AP Photo/Bundas Engler)
Svijeće ispred fotografije ubijenog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice u Bratislavi, 28. februar 2018. (AP Photo/Bundas Engler)

Poslije ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice, predsjednik Slovačke Andrej Kiska zatražio je temeljne izmjene u vladi ili da se raspišu prijevremeni izbori.

Jan Kucijak i njegova djevojka Martina Kušnirova, pronađeni su prošle nedjelje mrtvi u svojoj kući istočno od Bratislave. Istražitelji kažu da je Kucijak "po svemu sudeći" likvidiran zbog njegovih izvještavanja.

Predsjednik Kiska je rekao da će obaviti konsultacije sa liderima političkih stranaka u zemlji sa ciljem da se povrati povjerenje Slovaka u državu, koji su u šoku zbog likvidacije, zabrinuti za slobodu medija i korupciju u zemlji.

"Ne mogu da osporim atmosferu koja guši našu zemlju. Mržnja je ogromna, nepovjerenje neviđeno. Nepovjerenje u državu je ogromno", istakao je slovački predsjednik.

Poslije ubistva novinara i njegove vjerenice, hiljade ljudi širom Slovačke odali su poštu ubijenima i održali proteste protiv korupcije u zemlji.

U članku koji je objavljen posthumno, Kucijak je pisao o navodnim vezama osumnjičenog člana kalabrijske mafije Ndrangeta u Slovačkoj i dva visoka pomoćnika premijera Roberta Fica, političkog rivala predsjednika Kiske.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG