Linkovi

Predmet Respiratori: Presuda 5. aprila


Arhiv - Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevu. (Foto: Vlada FBiH)
Arhiv - Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevu. (Foto: Vlada FBiH)

Izricanje presude Fadilu Novaliću, premijeru Vlade Federacije BiH i ostalim optuženim u predmetu Respiratori zakazano je za 5. april, potvrđeno je iz Suda BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Premijeru, ministrici finansija Jelki Milićević, šefu civilne zaštite Fahrudinu Solaku, te vlasniku poljoprivredne firme Fikretu Hodžiću sudi se za nabavku u pandemiji, vrijednu 5,4 miliona eura.

Suđenje za nabavku stotinu respiratora iz Kine, za potrebe zdravstvenog sistema u ovom entitetu u Bosni i Hercegovini, počelo je 23. februara 2021. godine pred Sudom BiH.

Respiratori su kupljeni u aprilu 2020. godine, dan nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije COVID-19.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je pokrenulo istragu nakon što je objavljeno da je posao obavljen bez tendera i direktnom pogodbom s privatnom firmom "F. H. Srebrena malina", koja se bavi trgovinom voćem i povrćem. Tužilaštvo BiH je predmet preuzelo od Kantonalnog tužilaštva. Optužnica je potvrđena krajem 2020. godine.

Neke od tvrdnji Tužilaštva BiH i njihovih vještaka su da su respiratori namijenjeni korištenju u vozilima hitne pomoći, a ne u invanzivnom liječenju u bolnicama, odnosno da se ne mogu koristiti za liječenje oboljelih od COVID-19.

Odbrana tvrdi da respiratori posjeduju potrebne certifikate. Neke bolnice, poput Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, koristile su kupljene respiratore za liječenje oboljelih od COVID-19. Druge su to odbile.

Tužilaštvo BiH tvrdi da su Novalić, Solak i Hodžić iskoristili vanredno stanje zbog pandemije korona virusa, te ovlasti koje su imali kako bi uzeli novac iz budžeta.

Fadil Novalić se tereti da je osmislio plan da novcem iz budžeta kupi sredstva i opremu za borbu protiv korona virusa.

Prema optužnici, Novalić se udružio sa Solakom i Hodžićem kako bi "pribavili imovinsku korist", koju bi optuženi potom podijelili između sebe.

Ministrica finansija Jelka Milićević optužena je da ih nije u tome spriječila.

Novalić i Milićević nisu podnijeli ostavke na funkcije u Vladi FBiH.

Solak je suspendiran, ali nije smijenjen s čela civilne zaštite i prima direktorsku plaću.

Hadžiću i njegovoj firmi "F. H. Srebrena malina" bili su privremeno blokirani računi.

Iz Tužilaštva BiH i zapadnih ambasada u BiH ukazivali su na političke pritiske u ovom predmetu, ali je izražavana podrška tužiocima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG