Linkovi

Pred izbore za američki Kongres, intenziviraju se izborne kampanje obiju stranaka


جنیفر لاورنس، نامزد جایزه اسکار در بخش بهترین بازیگری نقش اول زن. او در فیلم دفترچه امیدبخش ایفای نقش کرده است.
جنیفر لاورنس، نامزد جایزه اسکار در بخش بهترین بازیگری نقش اول زن. او در فیلم دفترچه امیدبخش ایفای نقش کرده است.

Izborne kampanje u SAD-u pred kongresne izbore 2. studenog dodatno se intenziviraju. Očekuje se da će oporbeni republikanci dobiti dodatne mandate u oba doma Kongresa, no demokrati kažu da ankete pokazuju da u se nekoliko važnih izbornih utrka republikanska prednost u posljednje vrijeme smanjuje

Posljednjih nekoliko tjedana birači se sve više usmjeravaju na kongresne izbore. To može biti dobra vijest za demokrate jer su konzervativni republikanci do sada imali najmotiviraniju izbornu bazu. Kandidati vode debate diljem zemlje, a o čemu se, među ostalim, govori, može se saznati iz debate republikanke Christine O'Donnell i demokrata Chrisa Coonsa koji se nadmeću za senatsko mjesto savezne države Delaware:

CHRISTINE O'DONNELL: "Moj je protivnik nedavno rekao da je za vrijeme studija imao profesora marksista zbog čega je posao demokrat."

CHRIS COONS: "Danas nisam, niti sam ikada bio bilo što drugo do li čisti kapitalist."

Politički stručnjaci kažu da su loša ekonomska situacija i razočaranje javnosti u predsjednika Baracka Obamu i demokrate dali republikancima veliku prednost. Oni sada predviđaju da će republikanci osvojiti dodatnih 39 mandata potrebnih za preuzimanje kontrole nad Zastupničkim domom.

Manje je vjerojatno, kažu stručnjaci, da će republikanci osvojiti deset dodatnih mjesta u Senatu i osvojiti kontrolu nad tim domom, ali ni to nije isključeno. Republikanci su izgubili kontrolu u oba doma 2006. Posljednjih par tjedana predsjednik Obama pokrenuo je intenzivnu kampanju kako bi motivirao demokratske birače, posebno mlade i pripadnike manjina koji su prije dvije godine, na predsjedničkim izborima, izašli na birališta u velikom broju i značajno pridonijeli njegovoj pobjedi:

"Krećemo se u pravom smjeru i pitanje je hoće li još jednom nada pobijediti strah."

Prva američka dama Michelle Obama također se uključila u kampanju, kao i bivši predsjednik Bill Clinton koji je, prema anketama, još uvijek jedan od najpopularnijih demokrata.

"Ovo ne bi trebali biti neizvjesni izbori. Da nije ovakvih ekonomskih prilika možda ne bi ni bili," rekao je bivši predsjednik Bill Clinton.

I republikanci imaju neke vrlo popularne političare, poput bivše guvernerke Aljaske i dopredsjedničke kandidatkinje Sarah Palin.

"Ovi su izbori jedni od najvažnijih u našoj generaciji. Prava Amerika je na prijelomnoj točki, a mnogi ljudi kažu i na rubu. Moramo promijeniti smjer kojim se krećemo," kazala je Sarah Palin.

Demokrati se nose s nekoliko velikih izazova. Ankete pokazuju da su građani vrlo razočarani stanjem ekonomije, poglavito visokom nezaposlenošću. Pored toga, demokrati se bore protiv jednog povijesnog trenda, pojašnjava povjesničar Alan Lichtman sa Sveučilišta American:

"Demokrati možda mogu obraniti kontrolu u Senatu, ali će zabilježiti težak poraz. To nije iznenađujuće. Uz svega tri izuzetka, od američkog Građanskog rata do danas, stranka koja kontrolira Bijelu kuću uvijek je gubila na kongresnim izborima sredinom predsjednikovog mandata."

Na izborima 2. studenoga bira se svih 435 članova Zastupničkog doma. U Senatu, od stotinu mandata, izbori se održavaju za njih 37, a održavaju se izborna nadmetanja za 37 od 50 guvernera američkih saveznih država.

XS
SM
MD
LG