Linkovi

Za nove američke državljane, Dan neovisnosti ima posebno značenje


"Veliko vam hvala što ste nam omogućili da budemo u ovoj zemlji. Ponosni smo što postajemo američki državljani," rekao je jedan od 'novopečenih' Amerikanaca, koji je doselio iz Rumunjske

Dan neovisnosti, 4. srpnja, američki je rođendan koji se obilježava paradama, vatrometima i obiteljskim okupljanjima. Njime se obilježava 4. srpnja 1776. godine, kad su utemeljitelji Sjedinjenih Država prekinuli veze s Britanijom kako bi Sjedinjene Države postale neovisna zemlja. Za nove državljane ovaj dan ima posebno značenje. Na jednoj svečnosti u Los Angelesu tisuće imigranata postali su američkim državljanima.

U Konvencijskom centru Los Angelesa ujutro se okupilo tri tisuće imigranata, a poslijepodne još toliko. Bilo je mladih i starih, doseljenika iz Meksika, Filipina, Irana…ukupno 110 zemalja svijeta. Neki su desetljećima živjeli u Sjedinjenim Državama sa zelenom kartom. Zhang Qian iz Kine živi u SAD-u pet godina:

“Osjećam se kao da sam dio ove zemlje i drago mi je što sam ovdje."

Novi državljani obećali su svoju lojalnost Sjedinjenim Državama, njihovom ustavu i zakonima. Za Zsigmonda Balla-u i njegovu obitelj iz Rumunjske vrijeme je za zahvalu:

"Veliko vam hvala što ste nam omogućili da budemo u ovoj zemlji. Ponosni smo što postajemo američki državljani."

Novi državljani s nestrpljenjem iščekuju glasovanje, a predstavnici glavnih američkih stranaka našli su se pri ruci kako bi ih pokušali privući u svoje članstvo. Kara Noble iz Britanije, ali i mnogi drugi, kažu da iščekuju proslavu prvog Dana neovisnosti kao novopečeni Amerikanci.

"To će biti izvanredan dan. Mislim da ćemo slaviti s dvostrukim pivom. Možda s danom na plaži. Definitivno uz vatromet," kaže Kara Noble.

Neki su prisegnuli kao novi državljani, a već služe u oružanim snagama. Ima i onih koji su bračni drugovi američkih vojnika. Mnogi kažu kako su ispunjeni ponosom, uključujući Salvadora Alcalu koji je rođen u Meksiku. Andrew Rizk i njegova obitelj stigli su iz Egipta i žive u Sjedinjenim Državama šest godina. Kaže da svaki Dan neovisnosti, 4. srpnja, slave na plaži te da ni ovaj neće biti izuzetak:

"To je postala tradicija. Obično odlazimo na plažu i gledamo vatromet."

Nakon svečanosti, sudionici dobivaju potvrde o državljanstvu, a neki se fotografiraju s članovima obitelji kako bi zauvijek zabilježili taj trenutak.

XS
SM
MD
LG