Linkovi

Konačna presuda: Radovanu Karadžiću doživotni zatvor

24 godine nakon što je optužen, Radovanu Karadžiću, ratnom lideru pobunjenih bosanskih Srba izriče se pravosnažna presuda za ratne zločine u periodu 1991. - 1995.


Radovan Karadžić u sudnici prilikom izricanja pravosnažne presude

Ukratko

Radovan Karadžić je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor.

Proglašen je krivim za progone sa teritorije za koju su bosanski Srbi smatrali da polažu pravo, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva, uzimanje pripadnika UNPROFORA za taoce i za genocid u Srebrenici.

Oslobođen je tačke optužnice koja se odnosi na genocid u sedam opština 1992. godine. Takve optužbe je oslobođen i u prvostepenom potupsku.

Karadžić je uhapšen 2008. godine nakon 13 godina skrivanja. Suđenje mu je počelo 2009. a u martu 2016. osuđen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata. Prvostepenom presudom je kažnjen sa 40 godina zatvora.

17:04 20.3.2019

Američka ambasada u BiH pozdravlja pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću.

Ambasada SAD u Sarajevu
Ambasada SAD u Sarajevu

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

„Ambasada SAD-a u Sarajevu pozdravlja današnju presudu Apelacionog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u slučaju protiv Radovana Karadžića. Ova odluka predstavlja važan korak ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine, istovremeno donoseći smiraj žrtvama i njihovim porodicama iosjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena.

Apelujemo na sve strane da poštuju ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana.”

15:57 20.3.2019

Reakcija Nure Alispahić iz Srebrenice na presudu Karadžiću kojom je osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

I Fadile Efendić:

15:53 20.3.2019

Sažetak pravosnažne presude izrečene Radovanu Karadžiću možete pročitati ovdje.

15:00 20.3.2019

Radovan Karadžić je osuđen na doživotni zatvor.

Obzirom na učešće u više udruženih zločinačkih poduhvata, Žalbeno vijeće je zaključka da se radi o zločinima neviđenih razmjera i brutalnosti, javlja BIRN BiH.

Radovan Karadžić je osuđen za progone sa teritorije za koju su bosanski Srbi smatrali da polažu pravo, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva, uzimanje pripadnika UNPROFORA za taoce, i za genocid u Srebrenici.

To su četiri udružena zločinačka poduhvata zbog kojih je Karadžić proglašen krivim.

Oslobođen je tačke optužnice koja se odnosi na genocid u sedam opština 1992. godine. Takve optužbe je oslobođen i u prvostepenom potupsku.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG