Linkovi

Radovan Karadžić u sudnici prilikom izricanja pravosnažne presude
Radovan Karadžić u sudnici prilikom izricanja pravosnažne presude

Konačna presuda: Radovanu Karadžiću doživotni zatvor

24 godine nakon što je optužen, Radovanu Karadžiću, ratnom lideru pobunjenih bosanskih Srba izriče se pravosnažna presuda za ratne zločine u periodu 1991. - 1995.

Radovan Karadžić je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor.

Proglašen je krivim za progone sa teritorije za koju su bosanski Srbi smatrali da polažu pravo, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva, uzimanje pripadnika UNPROFORA za taoce i za genocid u Srebrenici.

Oslobođen je tačke optužnice koja se odnosi na genocid u sedam opština 1992. godine. Takve optužbe je oslobođen i u prvostepenom potupsku.

Karadžić je uhapšen 2008. godine nakon 13 godina skrivanja. Suđenje mu je počelo 2009. a u martu 2016. osuđen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata. Prvostepenom presudom je kažnjen sa 40 godina zatvora.

17:04 20.3.2019

Američka ambasada u BiH pozdravlja pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću.

Ambasada SAD u Sarajevu
Ambasada SAD u Sarajevu

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

„Ambasada SAD-a u Sarajevu pozdravlja današnju presudu Apelacionog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u slučaju protiv Radovana Karadžića. Ova odluka predstavlja važan korak ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine, istovremeno donoseći smiraj žrtvama i njihovim porodicama iosjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena.

Apelujemo na sve strane da poštuju ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana.”

15:57 20.3.2019

Reakcija Nure Alispahić iz Srebrenice na presudu Karadžiću kojom je osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

I Fadile Efendić:

15:53 20.3.2019

Sažetak pravosnažne presude izrečene Radovanu Karadžiću možete pročitati ovdje.

15:00 20.3.2019

Radovan Karadžić je osuđen na doživotni zatvor.

Obzirom na učešće u više udruženih zločinačkih poduhvata, Žalbeno vijeće je zaključka da se radi o zločinima neviđenih razmjera i brutalnosti, javlja BIRN BiH.

Radovan Karadžić je osuđen za progone sa teritorije za koju su bosanski Srbi smatrali da polažu pravo, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva, uzimanje pripadnika UNPROFORA za taoce, i za genocid u Srebrenici.

To su četiri udružena zločinačka poduhvata zbog kojih je Karadžić proglašen krivim.

Oslobođen je tačke optužnice koja se odnosi na genocid u sedam opština 1992. godine. Takve optužbe je oslobođen i u prvostepenom potupsku.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG