Linkovi

Akcija „Pravda”: Sumnja u prevaru sa desetinama nekretnina, nekadašnja sutkinja u bjekstvu


Kantonalni sud Sarajevo
Kantonalni sud Sarajevo

Danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu održano ročište za određivanje pritvora i mjera zabrane za osumnjičene u predmetu „Pravda”.

Dok se istragom utvrđuje odgovornost za prevare sa desetinama nekretnina u Sarajevu, namjere nezakonite izgradnje objekta na Marijin Dvoru i drugim krivičnim djelima, osumnjičeni su na ročištu negirali tvrdnje tužilaca Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Nekadašnja sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić, osumnjičena da je član kriminalne grupe, napustila je BiH u septembru ove godine i nalazi se u Hrvatskoj, saopćio je tim tužilaca na ročištu za pritvor osumnjičenima Aliji Delimustafiću i drugima.

Kako su rekli, ova nekadašnja sutkinja Općinskog suda u Sarajevu, pored državljanstva BiH, ima i državljanstvo Hrvatske. Postoji mogućnost izručenja ili da tužioci predmet ustupe kolegama u Hrvatskoj.

Organizator ili samo zvučno ime

Kantonalno tužilaštvo je izdalo naredbu za raspisivanje potjernice za njom, ali i još dvoje osumnjičenih. Tužiteljica Deniala Šertović je kazala da se Fazlagić-Pašić, koja je podnijela ostavku u ljeto ove godine, osumnjičena za nezakonita i fiktivna vođenja postupaka oko knjiženja nekretnina.

Prema istrazi, na kriminalan način se knjižilo oko 70 nekretnina osoba koje su umrle ili žive van BiH na druga lica. Tužioci navode da su zatim nekretnine preprodavane.

Omar Mehmedbašić, jedan od branilaca, kazao da niko drugi osim Fazlagić-Pašić nema veze sa knjiženjem stanova.

Iz Tužilaštva tvrde da je na čelu grupe bio Delimustafić. On se sumnjiči i da je organizovao grupu sa namjerom da suprotno regulacionom planu sagradi veći objekat na Marijin Dvoru.

Odbrana Delimustafića tvrdi kako uopšte ne postoji osnovana sumnja da su počinjenja krivična djela, a da je on „stavljen kao organizator jer je zvučno ime”. Delimustafić, koji je bio ministar policije BiH, ranije je osuđen zbog otmice neposredno poslije rata. Pored toga, hapšen je nekoliko puta zbog sumnje u razna krivična djela.

Zbog objekta na Marijin Dvoru, Kantonalnog tužilaštvo sumnjiči i Hajrudina Omerbegovića, usposlenika Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo (KS).

„Odgovorno tvrdim da nikad ništa nisam radio na tom regulacionom planu”, kazao je Omerbegović.

Kantonalno tužilaštvo u predmetu zvanom „Pravda” uhapsilo je više osoba, a pritvor je određen Delimustafiću, Jusi Škrijelju, koji je bio pratilac Alije Izetbegovića, Lejli Cerić, Suadi Hadžić i Samiri Skorupan.

Cerić je uposlenica Općine Stari Grad, a Hadžić nekadašnja pravobraniteljica u toj općini.

Odavanje istrage

Na ročištu za određivanje pritvora, branioci su kazali da osumnjičeni nemaju namjeru dati se u bjekstvo.

Tužioci tvrde da je kod Delimustafića, nakon hapšenja, pronađena avionska karta za Tajland. On je odgovorio kako u toj zemlji ima kuću i da tamo ide zbog zdravstvenog liječenja.

„Nemam razloga da bježim”, dodao je Delimustafić, koji se, kako tvrde tužioci, koristio dokumentima sa drugim identitetima.

Škrijelj je rekao kako je prije nekoliko dana došao iz Belgije i da ga bjekstvo uopšte ne zanima.

Boravak na slobodi mjere zabrane, pored uposlenika Zavoda za planiranje KS, predložen je za Edinu Mutevelić, Peru Vukovića, Muhameda Hadžiomerovića, Edina Banovića, Muamera Pitu, kurira Općinskog suda u Sarajevu, te sarajevske advokate Emira Karača i Kemu Kapuru.

Pita se sumnjiči da je Delimustafića obaviještavao o istrazi.

Mjerama koje se odnose na zabranu poslovne aktivnosti usprotivili su se advokati Karač i Kapura, te Omerbegović iz Zavoda za planiranje KS.

Od Kantonalnog suda su zatražili da im omogući da nastave raditi. Karač je dodao kako ima mnogo predmeta u radu, a Kapura da prehranjuje porodicu od advokature.

Raspisivanje potjernice, pored nekadašnje sutkinje Fazlagić-Pašić, zatraženo za Zorana Lonačara i Mirsada Delimustafića.

U nastavku akcije uhapšeni Hamdo Spahić, te još jedna ženska osoba.

XS
SM
MD
LG