Linkovi

BiH

Pretresi u BiH i Hrvatskoj: Uhapšen Alija Delimustafić, bivši ministar policije


FUP: Istraga trajala više mjeseci
FUP: Istraga trajala više mjeseci

Jutros je započela opsežna akcija u kojoj je uhapšen Alija Delimustafić, ratni ministar unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) i još nekoliko osumnjičenih.

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, policija je ušla u desetine objekata. U BiH su pretresi vrše na 40 lokacija, a na 20 u Hrvatskoj. U Sarajevu se pretresa više lokacija, uključujući Općinu Stari Grad.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo kažu da je riječ o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je počinila niz krivičnih djela – zloupotreba položaja, povreda zakona od sudije, pranje novca i prevara.

U akciji učestvuje Federalna uprava policije (FUP), Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Hrvatske (USKOK), a pomoć pruža i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA).

Delimustafić, koji je u ratu bio ministar unutrašnjih poslova BiH, uhapšen je Istočnom Sarajevu. On je već ranije presuđivan. Osuđen je 2003. godine na četiri godine zatvora zbog otmice Kasima Bjelavca u Njemačkoj nesporedno nakon rata.

Dvije godine kasnije, pomilovan je od neizvršenog dijela kazne, a to je na osnovu Delimustafićeve molbe učinio Niko Lozančić, tadašnji predsjednik Federacije BiH, navodi se u tekstu Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Prije nešto više od tri godine isto je učnio i Živko Budimir, koji je u to vrijeme bio predsjednik Federacije BiH. Pomilovao je Delimustafića na način da mu se izbriše preuda iz kaznene evidencije.

Pored Delimustafića, uhapšen je i Juso Škrijelj, nekadašnji pratilac Alije Izetbegovića. Status osumnjičene ima i Lejla Fazlagić, koja je ovog ljeta obavljala poziciju sudije u Općinskom sudu Sarajevo. Njene nekretnine se pretresaju u Hrvatskoj.

Istraga je trajala više mjeseci, a u toku dana očekuju se nova hapšenja.

XS
SM
MD
LG