Linkovi

Poznati francuski militant ubijen u napadu u Siriji


Za Fabienom Clainom je Interpol raspisao crvenu potjernicu
Za Fabienom Clainom je Interpol raspisao crvenu potjernicu

Francuski militant Fabien Clain koji je u ime "Islamske države" preuzeo odgovornost za terorističke napade u Francuskoj u novembru 2015. godine, ubijen je u bombardovanju snaga međunarodne koalicije u Siriji, preneo je u četvrtak radio France Info.

Pozivajući na pouzdane izvore, radio je javio da je u tom napadu koji se dogodio juče, teško povređen Clainov brat, takođe militant.

Napad se dogodio u Baguzu, posljednjem uporištu "Islamske države" na istoku Sirije.

Francuska vlada je saopštila da čeka rezultate analiza DNK da bi potvrdila vest o smrti Claina.

Glasovi braće Clain su brzo prepoznati na audio snimku emitovanom poslije terorističkih napada u Parizu, 13. novembra 2015. godine.

Fabien Clain (40) je sam saopštio vijest o preuzimanju odgovornosti za napade, dok je glas njegovog brata prepoznat da pjeva tada zajedno s drugim militantima.

Njih dvojica su godinama na meti pravosudnih organa u Francuskoj. U junu 2018. godine je izdat nalog za njihovo hapšenje.

Fabien poznatiji kao "brat Omar" prešao je 90-ih godina u islam, i bio je "zvanični portparol" militanata za francusko govorno područje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG