Linkovi

Pozivi Kongresu za boljom kontrolom Interneta od piratstva i falsifikata


Pozivi Kongresu za boljom kontrolom Interneta od piratstva i falsifikata
Pozivi Kongresu za boljom kontrolom Interneta od piratstva i falsifikata

Američki autori i internetski trgovci pozivaju Kongres da ojača zaštitu intelektualnog vlasništva na Internetu, tvrdeći da trpe ogromne gubitke zbog krađa i prijevara, od kojih većina potječe izvan SAD

Američki autori i internetski trgovci pozivaju Kongres da ojača zaštitu intelektualnog vlasništva na Internetu, tvrdeći da trpe ogromne gubitke zbog krađa i prijevara, od kojih većina potječe izvan Sjedinjenih Država.

Američki pisac Scott Turow autor je brojnih bestsellera, ponajviše trilera s pravničkom pozadinom. On je prije nekoliko dana svjedočio pred jednim kongresnim odborom o krađi njegovog najnovijeg djela, „Innocent“, izvedenoj preko Interneta.

"U prvih tjedan ili dva kako se knjiga pojavila u prodaji, prijatelji su mi rekli da su na Internetu ponuđene na prodaju njezine piratizirane verzije po cijeni koja je tek djelić one prave, a prodavale su se na potpuno legalnim websajtovima," rekao je Turow.

Pred Senatskim odborom za pravosuđe svjedočio je i direktor američke kompanije Rosetta Stone, koja online prodaje svoje tečajeve za učenje stranih jezika. Tom Adams je rekao da ako se u tražilici Google upiše naziv njegove tvrtke, Rosetta Stone, pojavit će se deseci internetskih sajtova koji imitiraju njegovu tvrtku i prodaju piratizirane verzije njezinih materijala: "Nijedan od tih websajtova nije naš legitimni sajt rosettastone.com, premda izgledaju gotovo jednako. Čitava svrha tih sajtova je obmana američkih kupaca."

Adams kaže da njegovu kompaniju redovito nazivaju gnjevne mušterije koje se žale na lošu kvalitetu proizvoda koje su – ne znajući – kupili od falsifikatora i internetskih pirata.

Predsjedatelj Senatskog odbora za pravosuđe Patrick Leahy kaže da je krađa intelektualnog vlasništva na Internetu naširoko rasprostranjena i nanosi ogromnu štetu: "Piratstvo copyrighta i prodaja falsificiranih proizvoda američku ekonomiju godišnje koštaju – prema izvješćima – milijarde dolara i tisuće izgubljenih radnih mjesta. Internet treba biti slobodan i otvoren, ali ne i zona bezakonja."

Kontroliranje piratstva na Internetu je teško jer su mnogi falsifikatorski i lažni sajtovi postavljeni u inozemstvu, u zemljama poput Rusije i Kine. No, senator Leahy pokušava ojačati američke napore u tom smislu zakonom koji bi Ministarstvu pravosuđa dao ovlasti da poduzme korake protiv kompanija koje pružaju uslugu pristupa Internetu, zatim internetskih pretraživača i online oglašivača, te onih koji pružaju usluge procesuiranja plaćanja, a koje posluju s odmetnutim websajtovima ili ih ne blokiraju. Prijedlog zakona o borbi protiv online piratstva i falsificiranja Senatski odbor za pravosuđe već je jednoglasno usvojio prošle godine, ali se on nije pojavio na raspravi pred čitavim Senatom. Senator Leahy se nada da će ove godine biti bolje sreće, te da će zakon biti usvojen i potpisan.

No, nisu svi oduševljeni prijedlogom ovog zakona. Predstavnik američke kompanije Verizon – koja pruža uslugu pristupa Internetu – upozorio je senatski panel da bi zakon mogao američke kompanije dovesti u situaciju da vode ekstrateritorijalne sporove sa stranim entitetima. Sličnu je zabrinutost izrazila i odvjetnica kompanije kreditnih kartica Visa, koja globalno procesuira plaćanja, rekavši da Visa nije u dobrom položaju da identificira falsifikatore ili kradljivce intelektualnog vlasništva.

Neke senatore brine da bi predloženi zakon zahtijevao primjenu drakonskih mjera koje bi ugušile Internet kao pogonsku snagu ekonomskog rasta i stvaranja novih radnih mjesta. No, žrtve internetskog piratstva, sa svoje strane, upozoravaju da, ako se ne poduzmu oštre mjere, u budućnosti više neće biti publiciranja knjiga, a online biznisi više neće biti profitabilni. Rasprava o problemu i predloženim rješenjima vjerojatno će se u dolazećim mjesecima u Kongresu značajno intenzivirati.

XS
SM
MD
LG