Linkovi

Poziv Kongresu da razmotri kako se ostvaruje profit dok poskupljuju životne namirnice


Kolica sa namirnicama u supermarketu u Kaliforniji.
Kolica sa namirnicama u supermarketu u Kaliforniji.

Američka Federalna trgovinska komisija preporučila da zvaničnici dobro razmotre kako se ostvaruje profit u prodavnicama prehrambenih proizvoda koji je porastao od pandemije i promotivnih cijena koje proizvođači proizvoda široke potrošnje nude trgovcima.

Komisija također želi zakonski da blokira da kompanija Kroger kupi manjeg konkukrenta prodavnice prehrambenih proizvoda Albertsons, uz zabrinutost da bi sporazum povećao cijene za milione Amerikanaca.

Komisija je 2021. počela istraživanje i tražila od Walmarta, Krogera, Procter&Gamble, veletrgovaca namirnicama i drugim da daju detaljne informacije u vezi sa krizom lanca snabdijevanja tokom pandemije, što je doprinijelo dvocifrenom povećanju osnovnih životnih namirnica.

Veliki lanci prodavnica obezbijedili su ograničene resurse, ostavljajući male prodavce u nepovoljnom položaju, rekla je predsjednica Komisije Lina Khan.

To je nanijelo štetu onima koji se oslanjaju na manje prodavnice, a moglo je i da ojača tržišnu dominaciju većih korporacija, dodala je ona.

„Ako na kraju otkrijemo da je prekršen bilo koji od antimonopolskih zakona, uključujući Zakon Robinson-Patman, založiću se da brzo preduzmemo akciju”, rekla je ona ne navodeći detalje.

Robinson-Patman zakon iz 1936. je američki antimonopolski zakon koji sprječava velike franšize i lance da cijenama diskriminišu male prodavnice.

Nekoliko predstavnika manjih podavnica prehrambenih namirnica navelo je da su se tokom pandemije suočili sa nestašicom toalet papira, sredstava za čišćenje i potrepština za kućne ljubimce, jer su proizvođači davali prioritet najvećim klijentima.

Wlmart i Kroger su među lancima koji su željeli udio na američkom tržištu prehrambenih proizvoda. U najnovijim kvartalnim izvještajima Krogera navodi se da je kontinuirano rastao u posljednjih pet kvartala.

Walmart je naveo da je stekao tržišni udio u praktično svakoj kategoriji, ističujući svoje niže cijene. Walmart i Kroger su povećali udio od 2018. do 2022. godine, ali ne previše, prema podacima Coresight Research.

Trgovinska komisija je saopštila da će izvještaj proslijediti predstavnicima u Kongresu, gdje već ima zaineresovanih članova obje stranke. Američki predsjednik Joe Biden je ove godine također pominjao lance prodavnica prehrambenih proizvoda.

„Današnji izvještaj Komisije pokazuje da su prodavci prehrambenih proizvoda povećali profit tokom pandemije i da su zadržali ili povećavali marže čak i kada su njihovi troškovi pali”, navela je Bijela kuća u mailu Reutersu.

Komisija je otkrila da je nivo godišnjeg profita za prodavce hrane i pića značajno porastao i da je i dalje je prilično visok. Prihodi prodavaca prehrambenih proizvoda bili su 6% viši u odnosu na ukupne troškove u 2021. i 7% u prvih devet mjeseci 2023. godine, što je više od maksimuma od 5,6% u 2015.

„Ovo dovodi u sumnju tvrdnje da se rast cijena u prodavnici jednostavno dešava zbog rastućih troškova maloprodaje”, navodi Komisija i dodaje da visoki nivoi profita zahtijevaju dalju istragu i političara i komisije koja treba da štiti kupce od od nepoštenog poslovanja.

Komisija također dodaje da akcije sniženja, plaćanja kompanija robe široke potrošnje prodavcima za povoljnije plasiranje proizvoda u prodavnicama ili na sajtovima također mogu biti predmet daljih istraga.

Smanjenje potrošnje naškodilo je tradicionalnim prodavcima namirnica koji koriste strategiju određivanja cijena sa češćim sniženjima, utvrdila je Komisija. Prodavci koji nude svakodnevne niske cijene, ali manje akcija sniženja poput Walmarta, imali su koristi, prema istraživanju. Walmart nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Komisija dodaje da izvještaj ne iznosi tvrdnje o nezakonitosti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG