Linkovi

Pozitivne reakcije ali i neizvjesnost nakon puštanja na slobodu Fatiha Keskina


Nedim Ademović, advokat Fatiha Keskina
Nedim Ademović, advokat Fatiha Keskina

Turski državljanin Fatih Keskin, koji je sinoć pušten iz Imigracionog centra, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je rekao da je sretan da je izašao te da je zadovoljan odlukom.

Sud BiH je uvažio tužbu Nedima Ademovića, advokata Fatiha Keskina, i poništio rješenje Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH na osnovu kojeg je Keskin stavljen pod nadzor u Imigracioni centar, potvrdio je ranije Ademović za BIRN BiH.

Služba za poslove sa strancima je nakon presude Suda BiH dozvolila Keskinu napuštanje Imigracionog centra.

“Bio sam sretan kad sam izašao i zadovoljan sam ovom odlukom”, izjavio je za BIRN BiH Keskin, koji je uhapšen 3. decembra.

Kako je kazao, ne zna je li ovo kraj njegovog procesa, ali se nada da više neće biti hapšenja, te da njegov advokat prati situaciju.

Advokat Ademović je u saopćenju za medije rekao da sigurnosne agencije i dalje Keskina tretiraju kao sigurnosnu prijetnju iako u sudskom postupku nisu dostavile bilo kakav dokaz koji bi potkrijepio takvu ocjenu, te da je Služba za poslove sa strancima 16. decembra 2019. donijela novo rješenje o stavljanju pod nadzor.

Kako je pojašnjeno, umjesto mjere smještanja pod nadzor u Imigracioni centar, Keskinu se izriče blaža mjera – obaveznog javljanja odjeljenju Službe za poslove sa strancima u Bihaću tri puta sedmično, te mu se ograničava kretanje na region između Bihaća i Sarajeva.

“Naše advokatsko društvo u narednom periodu čeka odluku Ministarstva sigurnosti po izjavljenoj žalbi na prvo rješenje, te će, u slučaju negativne odluke po žalbi, pokrenuti upravni spor pred Sudom BiH”, naveli su iz advokatske kancelarije “Ademović, Nožica i partneri”, dodavši da će uložiti žalbu na rješenje Službe za poslove sa strancima od 16. decembra jer smatraju da presuda Suda BiH pokazuju da “ne postoje razlozi da on bude pod bilo kakvim mjerama nadzora”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je pozdravio ovu odluku Suda BiH i kazao da su se zakoni BiH uvijek primjenjivali.

“U BiH važe i važit će zakoni države Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Komšićog kabineta, prenosi N1.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) su naglasili da se zakoni drugih država u BiH neće pimjenjivati niti nametati.

“SDP BiH želi jasno i otvoreno naglasiti da se u državi Bosni i Hercegovini zakoni, ustavi i pravila stranih država neće primjenjivati ili nametati, bilo da su to Turska, Srbija, Hrvatska ili bilo koja druga država”, kazali su iz SDP-a.

Iz škole “Richmond Park”, gdje Keskin radi, rekli su da su bosanski sudovi pokazali da su neovisni i da vladavina zakona još uvijek postoji. Zahvalili su se učenicima i njihovim roditeljima na podršci, kazavši da je više od 14.000 ljudi potpisalo njihovo otvoreno pismo.

“Mediji su vrlo pažljivo i profesionalno pratili slučaj. Bosna je dala sjajni test demokratije i nadamo se da će se tako nastaviti i da se neće desiti drugi slični incidenti”, rekao je Harun Tursanović, PR menadžer škola “Richmond Park”.

Keskin je uposlenik “Una-Sana” koledža u Bihaću, koji posluje u okviru grupacije “Richmond Park” sa sjedištem u Sarajevu, koja je pravni nasljednik obrazovnih institucija “Bosna Sema”.

XS
SM
MD
LG