Linkovi

'Pozitivan razvoj događaja ali i otvorena pitanja' - Brammertz o suradnji Tribunala i Hrvatske


'Pozitivan razvoj događaja ali i otvorena pitanja' - Brammertz o suradnji Tribunala i Hrvatske
'Pozitivan razvoj događaja ali i otvorena pitanja' - Brammertz o suradnji Tribunala i Hrvatske

“Suđenje Radovanu Karadžiću duže će trajati nego što smo planirali s obzirom da se on sam brani”

Glavni tužitelj Medjunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, Serge Brammertz, u ponedjeljak je podnio polugodišnje izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Nakon toga dao je posebni intervju izvjestiteljici Glasa Amerike Indi Swanke.

“Suđenje Radovanu Karadžiću duže će trajati nego što smo planirali s obzirom da brani sam sebe”, rekao je Serge Brammertz. U izvještaju koji je podnio Vijeću sigurnosti posebno težište stavio je na suradnju sa Srbijom, koju je ocijenio dobrom, no dodao je da u Srbiji i dalje nisu uhićeni Ratko Mladić i Goran Hadžić te da mora biti aktivnija i rigoroznija po tom pitanju.

Haški tribunal predložio je Srbiji krivično gonjenje onih koji pomažu bjeguncima. “Tu prvenstveno mislim na one koji su Mladiću pomagali 2006. godine. Krivično gonjenje ovih ljudi nije bilo uspješno. Čvrsto vjerujemo da bismo snažnim krivičnim gonjenjem, suđenjem, presudom i kaznom za one koji su u prošlosti pomagali bjeguncima poslali vrlo jasnu poruku onima koji i danas pomažu Mladiću”, rekao je Serge Brammertz.

Na pitanje o suradnji Hrvatske s tribunalom glavni tužitelj Brammertz je rekao: „Hrvatska je drugačija situacija od Srbije. Potraga za bjeguncima je naš prioritet broj jedan. Naša suradnja s Hrvatskom već nekoliko godina uključuje i naš zahtjev za dostavom vojne dokumentacije u operaciji Oluja. Hrvatske vlasti su prvo oformile istražno povjerenstvo, a prošle godine i Radnu skupinu koja istražuje što se dogodilo s nestalom dokumentacijom. Redovito primamo izvješća iz te Radne skupine, posljednje je stiglo prošlog tjedna. Dakle, imamo i pozitivan razvoj događaja, a imamo i neka otvorena pitanja tako da snažno ohrabrujemo hrvatske vlasti da nastave započeti posao kako bi se došlo do rezultata, rekao je glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz.

XS
SM
MD
LG