Linkovi

Požari u Kanadi: Hiljade napustile grad na dalekom sjeveru


Požari u Kanadi
Požari u Kanadi

Stanovnici kanadske provincije Britanska Kolumbija poslušali su upozorenje vlasti da se evakuišu iz Yellowknifea, glavnog grada Sjeverozapadnih teritorija, dok se snažan požar približio na samo nekoliko kilometara od grada u kome živi 20.000 stanovnika.

Hiljade ljudi odvezle su se stotinama kilometara daleko od grada, na bezbjedna mjesta, dok su radnici službi za vanredne situacije pomagali vozačima da prođu kroz zone vatre. Drugi su, za to vrijeme, čekali u dugim redovima na letove evakuacije.

Vatrogasni avioni imali su misiju da obezbijede da jedini put iz Yellowknifea ostane otvoren. Za to vrijeme, mreža vatrogasaca, prskalica i vodenih topova je uspostavljena da grad pokuša da zaštiti od vatre.

U petak je proglašeno vanredno stanje u Kelowni, gradu sa oko 150.000 stanovnika, 300 kilometara udaljenom od Vancouvera. Pojedina brda oko grada gorjela su u petak, dok je nekim stanovnicima poručeno da se evakuišu.

"Stanovnicima se savjetuje da budu spremni da napuste kuće čim to bude potrebno", navele su gradske vlasti u saopštenju, dodajući da bi građani trebalo da budu spremni da budu van domova duži period.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG