Linkovi

Požari sve bliže Los Angelesu, zatvoreno nekoliko stotina škola


Požari u južnoj Kaliforniji
Požari u južnoj Kaliforniji

Vlasti u južnoj Kaliforniji upozoravaju na širenje ekstremnih požara koji se sve više približavaju Los Angelesu. Vatru je sve teže kontrolisati zbog jakog, vrućeg vjetra.

"Da budem potpuno jasan: nema resursa pomoću kojih se možemo izboriti protiv ovih vremenskih uslova”, rekao je direktor Vatrogasne uprave Kalifornije Ken Pimlott.

Vjetar puše jačinom od 145 km/h i očekuje se da tako bude do petka popodne.

Oko 40.000 hektara zemljišta i 150 zgrada izgorjelo je na oko 90 kilometara sjeverozapadno od Los Angelesa. Žarište je izbilo i u luksuznom kraju Los Angelesa Bel-Air, a zbog vatre je zatvoreno i nekoliko puteva.

Nekoliko stotina škola u Los Angelesu je zatvoreno.

Požari u ovo doba godine nisu neobična pojava u južnoj Kaliforniji, a lako se šire zbog suhe vegetacije i jakih vjetrova.

Prije nekoliko nedjelja, u požarima koji su izbili u sjevernoj Kaliforniji stradale su 44 osobe uništeno 8.900 kuća i zgrada.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG