Linkovi

Požar u zgradi u New Yorku, 9 djece među 19 žrtava


Vatrogasci na mestu požara u četvrti Bronx u New Yorku. (Foto: AP/Yuki Iwamura)
Vatrogasci na mestu požara u četvrti Bronx u New Yorku. (Foto: AP/Yuki Iwamura)

U požaru koji je u nedjelju izbio u 19-spratnoj stambenoj zgradi u četvrti Bronx, u New Yorku, poginulo je 19 osoba, među kojima devetero djece, a desetine su povrijeđene, saopštili su gradski zvaničnici.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams potvrdio je da je 19 osoba poginulo u požaru koji je izbio u 11 ujutro po lokalnom vremenu u zgradi "Twin Parks North West", u kojoj su se nalazili jeftiniji stanovi.

Adams je na konferenciji za novinare rekao da je "požar po svemu sudeći izazvala grijalica".

Zvaničnici su prethodno naveli da su 32 osobe u bolnici sa teškim povredama, opasnim po život, a da je ukupno povrijeđeno 60 osoba.

"Izgubili smo 19 susjeda danas. To je nečuvena tragedija. Pridružite mi se u molitvama za one koji smo izgubili, naročito za devet izgubljenih nevinih mladih života", tvitovao je Adams.

Fotograf agencije Reuters je na licu mjesta vidio kako hitne službe pokušavaju da ožive najmanje osam soba ispred zgrade.

Požar je izbio u jednom stanu na drugom i trećem spratu i proširio se samo do hodnika, naveli su zvaničnici.

Međutim, dim se proširio na svaki sprat zgrade, vjerovatno zato što su vrata stana gdje je izbio požar bila otvorena, a žrtve su udisale velike količine dima, saopštio je na konferenciji za novinare komesar Vatrogasne službe Daniel Nigro.

"Vatrogasci su na svakom spratu, na stepenicama, pronašli žrtve koje su doživjele srčani i respiratorni udar", naveo je Nigro.

Vatrogasna služba je, zahvaljujući fizičkim dokazima i iskazima stanara, utvrdila da je požar izazvala grijalica u spavaćoj sobi, dodao je Nigro. Istakao je i da pojedini stanari zgrade, koja nije imala protivpožarne stepenice, nisu "mogli da pobjegnu zbog dima".

Oko 200 vatrogasaca je učestvovalo u gašenju požara, a neki su ostali bez kiseonika u bocama, ali su ipak pokušali da spase stanare zgrade, rekao je Adams za kablovsku mrežu CNN.

"Užasnuta sam zbog katrastrofalnog požara u Bronxu. Srce mi je uz članove porodica svih koje smo tragično izgubili i svih koji su pogođeni, i uz herojske vatrogasce", tvitovala je guvernera New Yorka Kathy Hochul.

Ovo je drugi veliki požar u stambenom kompleksu u Sjedinjenim Državama ove nedjelje. U požaru u zgradi u Philadelphiji​, u kojoj su se nalazili stanovi u javnom vlasništvu, u srijedu je poginulo 12 osoba, među kojima osmero djece.​

Požari će vjerovatno pokrenuti pitanja u pogledu bezbjednosnih standarda u gradskim stanovima za porodice sa niskim primanjima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG