Linkovi

SAD nisu koristile respiratore koje ruske vlasti označavaju uzrokom požara u dvije bolnice


Bolnička soba sa respiratorom Avent-M ruskog proizvođača Uralsko inženjersko postrojenje (Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina)
Bolnička soba sa respiratorom Avent-M ruskog proizvođača Uralsko inženjersko postrojenje (Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Američki zvaničnici objavili su da su respiratori koje je Rusija poslala kao pomoć Sjedinjenim Državama u liječenju pacijenata oboljelih od Covid 19 – identični onima za koje ruske vlasti sumnjaju da su izazvali požar u tamošnjim bolnicama.

Ruska agencija koja reguliše zdravstveni sektor u toj zemlji (Roszdravnadzor) saopštila je u srijedu da je obustavila upotrebu uređaja koje proizvodi kompanija Uralsko inženjersko postrojenje u blizini Jekaterinburga. To preduzeće je od skoro povećalo proizvodnju da bi zadovoljilo državnu potražnju od 5.700 respiratora, objavio je Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Kako ukazuju nadležni američke Federalne agencije za upravljanje u hitnim slučajevima (FEMA) - uređaji nikada nisu raspodijeljeni američkim bolnicama. Umjesto toga - vraćeni su federalnim vlastima.

“To je učinjeno iz opreza”, izjavila je Žanet Montezi portparolka američke Federalne agencije za upravljanje u hitnim slučajevima (FEMA).

“Uređaji su isporučeni državama Njujork i Njudžerzi, najteže pogođenim pandemijom, ali su primjenjene mjere uticale na smanjenje broja oboljelih i nije bilo potrebe za njihovim korištenjem”, rekla je Montezi.

U međuvremenu, Roszdravnadzor otpočeo je provjere kvaliteta i bezbjednosti Aventa-M modela respiratora, koji je u širokoj primjeni liječenja oboljelih od koronavirusa, usljed sumnji da su bili uzrok požara u dvije bolnice - u Sankt Peterburgu i moskovskoj oblasti. U tim ustanovama od posljedica požara preminulo je najmanje šest pacijenata.

"Savezna služba kontrole zdravstvene zaštite obustavila je korištenje uređaja Aventa-M čiji je proizvođač kompanija Uralsko inženjersko postrojenje”, saopštio je Roszdravnadzor. U saopštenju je navedeno da su respiratori upotrebljavani u bolnicama u kojima su se požari dogodili 9. i 12. maja.

U Sjedinjene Države respiratori marke Avent-M stigli su ruskim vojnim avionom kojim je dopremljena sanitetska pomoć zbog globalne pandemije koronavirusa.

Morgan Ortagus, portparolka State Departmenta, tada je izjavila da su pristigle zalihe kupljene, ali nije precizirala plaćenu cijenu.

Nabavku medicinske opreme Ortagus je opisala kao gest koji je uslijedio nakon telefonskog razgovora predsjednika SAD-a i Rusije Donalda Trumpa i Vladimira Putina, 30. marta u trenutku u kome je u New Yorku koronavirus počeo da se širi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG