Linkovi

Požar guta četvrti rezervoar u kubanskom skladištu nafte


Dim nastavlja da se diže tokom smrtonosnog požara u velikom skladištu nafte u Matanzasu, Kuba, 9. augusta 2022.
Dim nastavlja da se diže tokom smrtonosnog požara u velikom skladištu nafte u Matanzasu, Kuba, 9. augusta 2022.

Plamen je u utorak zahvatio četvrti rezervoar u skladištu nafte na zapadu Kube, dok požar koji bjesni guta zalihe kritičnog goriva na ostrvu koje se bori sa rastućom energetskom krizom.

Vatrogasci i stručnjaci iz Meksika i Venecuele pomažu u gašenju požara u pokrajini Matanzas čamcima, avionima i helikopterima prskajući pjenom po kontejnerima, pošto je posade visoka temperatura sprječavala da to učine ranije.

Kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel rekao je da su posade preuzele kontrolu nad područjem gdje vatra gori i da preduzimaju dalje korake da ga uguše.

"To nisu laki zadaci", rekao je on. "To je intenzivan i složen incident."

U požaru u bazi supertankera Matanzas poginula je najmanje jedna osoba, a povrijeđeno je 125, dok se 14 vatrogasaca i dalje vodi kao nestalo. Takođe je primorao zvaničnike da evakuišu više od 4.900 ljudi i zatvore ključnu termoelektranu u ponedjeljak nakon što je ostala bez vode, što je izazvalo zabrinutost zbog dodatnih prekida u snabdijevanju strujom.

Vatrogasci gase požar u skladištu nafte u Matanzasu, Kuba, 9. augusta 2022.
Vatrogasci gase požar u skladištu nafte u Matanzasu, Kuba, 9. augusta 2022.

Povrijeđeni su zbrinuti uglavnom zbog zadobijenih opekotina i udisanja dima. Više od 20 i dalje je hospitalizovano, a petoro je u kritičnom stanju.

"Ova situacija nas trenutno veoma brine jer postoje problemi sa strujom, sa životnom sredinom, sa ljudima koji još uvijek žive ovdje", rekao je Adneris Diaz, 22-godišnji vlasnik kafića.

Postrojenje sa osam rezervoara igra ključnu ulogu u kubanskom električnom sistemu: upravlja ekstenzivnim naftovodom koji prima kubansku sirovu naftu koja se zatim prevozi do termoelektrana koje proizvode električnu energiju. Takođe služi kao centar za istovar i pretovar uvozne sirove nafte, mazuta i dizela.

Objekat se zapalio kasno u petak nakon što je grom udario u jedan od njegovih rezervoara, što je izazvalo nekoliko eksplozija dok se vatra širila tokom vikenda. Prvi rezervoar je bio na 50 posto kapaciteta i sadržao je skoro 25.000 kubnih metara goriva. Drugi rezervoar je bio pun.

Zvaničnici tek treba da daju procjenu štete.

Požar se događa samo nekoliko dana nakon što je vlada najavila planirane nestanke struje u glavnom gradu Havane usred vrelog ljeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG