Linkovi

Trumpu omogućen povratak na Facebook i Instagram


Trump
Trump

Kompanija Meta Platforms Inc saopštila je u srijedu da će obnoviti Facebook i Instagram nalog bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa u narednim nedjeljama, nakon dvogodišnje suspenzije zbog pobune na Capitol Hillu 6. januara.

Kompanija je u blog postu objavila da je „postavila nove zaštite kako bi spriječila ponavljanje prekršaja”.

Trump je rekao da će se još jednom kandidovati za Bijelu kuću 2024. godine, a Facebook i Instagram su, kako navodi agencija Reuters, ključni za kontakte i prikupljanje sredstava.

U novembru je ponovo dobio pristup Twitteru, svom nekada omiljenom megafonu na mreži, a nekoliko nedjelja nakon toga je rekao da je u razgovorima sa Metom o povratku.

„U slučaju da gospodin Trump nastavi da objavljuje sadržaje koji krše pravila, oni će biti uklonjeni i on će biti suspendovan na između mjesec dana i dvije godine, u zavisnosti od težine kršenja pravila“, napisao je Nick Klegg, Metin predsjednik za globalne poslove, u postu na blogu.

Odluka o zabrani Trumpa bila je polarizovana za Metu, najveću svjetsku kompaniju društvenih medija, koja prije te suspenzije nikada nije blokirala nalog trenutnog šefa države zbog kršenja pravila o sadržaju.

Kompanija je na neodređeno vreme ukinula Trumpov pristup nalozima na Facebooku i Instagramu nakon što je uklonila dvije njegove objave tokom nemira u januaru 2021, uključujući video u kojem je ponovio lažnu tvrdnju o široko rasprostranjenoj prevari birača tokom predsjedničkih izbora 2020.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG