Linkovi

Povjerenje u Vrhovni sud na najnižoj tački u 50 godina zbog odluke o abortusu


Arhiv - Protivnici i pristalice prava na abortus okupljeni ispred zgrade Vrhovnog suda u Washingtonu, 24. juni 2022. (Foto: AP Photo/Gemunu Amarasinghe)
Arhiv - Protivnici i pristalice prava na abortus okupljeni ispred zgrade Vrhovnog suda u Washingtonu, 24. juni 2022. (Foto: AP Photo/Gemunu Amarasinghe)

Povjerenje u Vrhovni sud je 2022. palo na najniži nivo u posljednjih 50 godina, poslije odluke koja je pojedinačnim državama omogućila da uvode zabrane i različite restrikcije procedure abortusa, pokazala je nova anketa.

Jaz između demokrata i republikanaca u vezi sa podrškom pravu na abortus je također bio veći nego ikada 2022. godine, prema istraživanju organizacije NORC. Ispitivanje povjerenja američke javnosti u najviši sud zemlje sprovodi se svake godine od 1973, iste godine kada je odluka u slučaju Roe protiv Wadea legalizovala abortus u cijeloj zemlji.

U istraživanju za 2022, samo 18% Amerikanaca je izrazilo veliko povjerenje u sud, što je pad sa 26% iz 2021.

A 36% građana je izjavilo da "skoro da uopšte nema povjerenja" u Vrhovni sud, što je veliki skok u odnosu na 21% iz pretehodne godine. Još 46% je reklo da ima "samo djelimično" povjerenje.

Drastična promjena je koncentrisana među ženama, demokratama i onima koji kažu da žena treba da ima mogućnost da izvrši abortus ukoliko to želi "iz bilo kog razloga", pokazuje anketa.

Samo 12% žena je 2022. izjavilo da ima veliko povjerenje u sud, što je pad sa 22% u odnosu na godinu dana ranije, i 32% iz 2018. Povjerenje među demokratama je palo na 8% 2022, sa 25% koliko je iznosilo godinu dana ranije. A među onima koji smatraju da abortus treba da bude dostupan ženama koje žele da se podvrgnu toj proceduri "iz bilo kog razloga", povjerenje u sud je palo sa 25% na 12%.

Međutim, čak i među republikancima, u proteklih nekoliko godina je opalo povjerenje u sud u kome većinu sada imaju konzervativne sudije koje su postavili republikanski predsjednici. 26% ispitanika se izjasnilo da ima veliko povjerenje u sud, što je pad u odnosu na 31% iz 2021, i 37% iz 2018.

Anketa je objavljena putem razgovora koji su vođeni uživo ili online tokom nekoliko mjeseci. Većina intervjua je sprovedena nakon što je konzervativna većina prošlog juna objavila svoju odluku u slučaju Dobbs protiv Jacksona organizacije za zdravlje žena, kojom je u suštini poništena odluka Roe protiv Wadea. Svi građani su anketirani nakon što je nekoliko nedjelja prije te presude u javnost procurio nacrt te odluke.

Podrška širokoj dostupnosti abortusa se nije značajno promijenila između 2021. i 2022, ali anketa pokazuje da se podrška dostupnosti abortusa povećala od 2016, kada je samo 46% ispitanika reklo da bi abortus trebalo da bude dostupan ženama koje žele da ga izvrše iz bilo koga razloga, dok je 54% reklo da ne smatra da je tako. U novoj anketi, veći broj ispitanika je podržao dostupnost abortusa - 53% naspram 47%.

Pokretač takve razlike je veliki porast podrške pravu na abortus među demokratama, dok je republikanski nivo podrške blizu najnižeg nivoa u proteklih 50 godina.

Razlika između demokrata i republikanaca od 77% prema 28% kada je riječ o podršci pravu na abortus je najveća razlika u mišljenju glasača dvije stranke koja je ikada registrovana po tom pitanju.

Velika većina Amerikanaca smatra da žena treba da ima mogućnost za abortus ako joj je ugroženo zdravlje, ako postoji veliki rizik ozbiljnih defekta kod bebe, ili je trudnoća posljedica silovanja.

Brojne države sada zabranjuju abortus a da ne prave izuzetke u slučajevima silovanja ili incesta. U Mississippiju je izuzeće napravljeno u slučaju silovanja, ali ne i incesta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG