Linkovi

Povećan rizik reinfekcija s Omikron varijantom


Ilustracija
Ilustracija

Naučnici iz Južnoafričke republike tvrde kako imaju dokaze da Omikron varijanta koronavirusa uzrokuje više reinfekcija kod onih koji su preboljeli COVID-19 uzrokovan Beta i Delta varijantama.

U preprintu na platformi medRxiv, koji još nije recenziran od strane nezavisnih stručnjaka, naučnici iz National Health Laboratory Service u Južnoafričkoj republici su analizirali analizirali gotovo 2.8 miliona potvrđenih slučajeva zaraze covidom-19 u Južnoj Africi od marta 2020. do 27 novembra 2021. i otkrili da je 35.670 osoba bilo ponovno inficirano.

„Dokazi na populacijskoj razini sugerišu da je varijanta Omikron povezana sa značajnom sposobnošću izbjegavanja imuniteta od prethodne infekcije. Nasuprot tome, ne postoje epidemiološki dokazi za bijeg imuniteta u cijeloj populaciji koji su povezani s Beta ili Delta varijantama“, piše u preprintu.

Rizik ponovne infekcije omikronom je 2.4 puta veći nego u prvom valu.

Stručnjaci afričkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD) upozoravaju da bi ovi rezultati mogli imati značajne posljedice na javno zdravlje te na planiranje javnozdravstvenih mjera.

„Prethodna infekcija je štitila od Delte, ali sada s Omikronom, čini se da to nije slučaj”, rekla je profesorica Anne von Gottberg u četvrtak tokom online brifinga u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije, prenoisi Reuters.

Gottberg je, međutim, dodala kako postoje dokazi da oni koji se ponovo zaraze novim sojem covida-19, omikronom, imaju blage simptome te je kazala kako je to dobra vijest.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG