Linkovi

Povećan broj mrtvih u zemljotresu na Tajvanu, traje potraga za nestalima


Srušena zgrada Uranus u Hualienu, na Tajvanu. (CNA/AFP)
Srušena zgrada Uranus u Hualienu, na Tajvanu. (CNA/AFP)

Spasioci na Tajlandu koji tragaju za nestalima poslije najsnažnijeg zemljotresa u posljednjih 25 godina, u opasnosti su od dodatnih klizišta. Trinaest osoba i dalje se vodi kao nestalo, a broj mrtvih porastao je na 12.

U ruševinama su otkrivena još dva tijela poslije zemljotresa jačine 7,2 stepena po Richteru, čiji je epicentar bio u ruralnom Hualienu. Oko 50 naknadnih potresa pogodilo je to područje, a zemljotres se osjetio i u Tajpeju.

Spasioci su objavili da su oko 400 ljudi, koji su ostali zarobljeni u luksuznom hotelu Taroko u nacionalnom parku, bezbjedni i da im se helikopterima dostavlja pomoć.

"Kiša povećava rizik od klizišta i odrona, to je trenutno najveći problem", kaže Su Ju-ming, vođa spasilačkog tipa. "Ti faktori su nepredvidivi, što znači da ne možemo da znamo koliko će dana trajati operacija spašavanja".

Među 13 nestalih nalaze se i troje stranih državljana iz Australije i Kanade.

Donacije stižu sa svih strana, pa i od političara. Predsjednik Cai Ing-ven je rekao da će dati svoju mjesečnu platu za operacije spašavanja.

Japan je najavio da će dati milion dolara Tajvanu za akcije spašavanja.

Pronađeni radnici iz hotela

Grupa od oko 50 hotelskih radnika, koja je ostala zaglavljena u minubusu na putu, je na bezbjednom.

Zemljotres se dogodio dan pred produženi praznični vikend na Tajvanu, kada su mnogi putovali kućama ili turistički posjećivali ostrvo.

Mnogi su baš odabrali Hualien koji jet turističko mjesto, ali su zbog zemljotresa brojne rezervacije otkazane, a kompanije zatvorene.

Tajvan leži u blizini mjesta gdje se sudaraju dvije tektonske ploče i zemljotresi su vrlo često. U potresu 2016. poginulo je više od 100 ljudi, dok je u zemljotresu 1999. stradalo više od 2.000.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG