Linkovi

Potvrđena presuda bivšem premijeru Malezije za korupciju, kazna 12 godina zatvora


Bivši premijer Malzeije Najib Razak nosi masku dok dolazi na sud, august 2022.
Bivši premijer Malzeije Najib Razak nosi masku dok dolazi na sud, august 2022.

Najviši sud Malezije potvrdio je presudu bivšem premijeru Najibu Razaku i kaznu od 12 godina zatvora u slučaju korupcije povezanog s pljačkom državnog fonda 1MDB (1Malaysia Development Berhad).

On će morati odmah početi služiti kaznu.

Petočlano vijeće Saveznog suda saopćilo je da je jednoglasno utvrdilo da je sudija višeg suda bio u pravu u svojoj presudi i da je Najibova žalba "bez osnova".

Najib (69) je naime tražio izuzeće Maimun Tuan Mat, glavne sutkinje Malezije, iz žalbenog postupka, rekavši da ona možda nije nepristrasna.

1MDB je bio razvojni fond koji je Najib osnovao ubrzo nakon preuzimanja vlasti 2009. Istražitelji navode da je najmanje 4,5 milijardi dolara ukradeno iz fonda i da su taj novac "oprali" Najibovi saradnici.

Najib je proglašen krivim za zloupotrebu položaja, zloupotrebu povjerenja i pranje novca zbog nezakonitog primanja 9,4 miliona dolara od SRC Internationala, bivše jedinice 1MDB.

Skandal 1MDB pokrenuo je istrage u SAD-u i nekoliko drugih zemalja i izazvao pad Najibove vlade na izborima 2018. godine. Najib se suočava sa ukupno 42 optužbe u pet odvojenih suđenja povezanih sa 1MDB, a njegovoj supruzi se takođe sudi po optužbama za korupciju.

Ipak, bivši premijer i dalje ima politički uticaj. Njegova Nacionalna organizacija ujedinjenih Malaja predvodi sadašnju vladu nakon što je prebjeg poslanika doveo do kolapsa reformističke vlade koja je pobijedila na izborima 2018.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG