Linkovi

Potvrđena optužnica za zločine nad zarobljenim srpskim vojnicima na području Goražda i Višegrada


Sud Bosne i Hercegovine
Sud Bosne i Hercegovine

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Ćamila Ramića, Mehmedalije Topalovića, Himze Selimovića, Ramiza Mićivode i Mustafe Stovraga za zločine protiv ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti počinjene tokom 1992. i 1993. godine na području Goražda i Višegrada.

“Ratni zločini koji se stavljaju na teret optuženima odnose se na zločine nad oko 20 žrtava srpske nacionalnosti – zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) – koji su počinjeni u improviziranom vojnom zatvoru u Kaošticama, kao i objektima za zatočenje u Goraždu”, navedeno je ranije iz Državnog tužilaštva, prenosi BIRN BiH.

U optužnici, kako je saopćeno iz Tužilaštva, stoji da su optuženi odobrili i omogućili gotovo svakodnevno mučenje zarobljenika srpske nacionalnosti te da su lično učestvovali u mučenjima i zlostavljanjima.

“Od posljedica zlostavljanja i zatočenja su podlegla dvojica zarobljenika, a tijelo jednog od njih je bačeno u rijeku Drinu i do danas nije pronađeno”, navelo je Tužilaštvo krajem prošle godine, kada je i podignuta optužnica.

Ramić, Topalović, Selimović, Mićivoda i Stovrag su optuženi da su počinili ove zločine u svojstvu komandanata i pripadnika Teritorijalne odbrane (TO), Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG