Linkovi

Potvrđeno da je meteor iz 2014. došao izvan Sunčevog sistema


Ilustracija
Ilustracija

Svemirsko zapovjedništvo Sjedinjenih Država (Space Operations Command - USSC) potvrdilo je da je meteor koji je izgorio ulaskom u Zemljinu atmosferu prije više od pet godina zaista bio međuzvjezdani objekt, odnosno da je došao iz drugog zvjezdanog sistema.

Ova stijena je tek treći međuzvjezdani objekt ikada otkriven u našem sistemu i prvi koji je ušao u našu atmosferu. Nakon što naučnici objave svoje istraživanje o ovom otkriću, možda će moći saznati više o njegovom sastavu i osobinama.

Objekti koji dolaze izvan Sunčevog sistema – meteori i asteroidi - su rijetkost i uglavnom ovakva tijela dolaze iz dijelova našeg sistema, poput Asteroidnog pojasa između Marsa i Jupitera.

Utoliko je potvrda da se kod meteora čiji su dijelovi ušli u našu atmosferu negdje iznad područja Papua Nove Gvineje 2014. godine zaista radi o interstelarnom objektu veća i zanimljivija. Komadi stijene su se najvjerovatnije rasuli po južnom području Pacifika.

Dva naučnika s Harvarda prvi su proučavali udaljeno porijeklo meteora iz 2014. godine, i objavili su svoje istraživanje na preprint platformi arXiv još 2019. Oni su zaključili kako neuobičajeno velika brzina meteora implicira da je moguće porijeklo objekta negdje sa veće daljine, moguće i van Sunčevog sistema.

Međutim, proces potvrde nalaza ovih radova i otkrića trajao je godinama pošto su nedostajale ključne informacije od Američke vlade.

Radilo se o podacima iz baze podataka Centra za proučavanje objekata blizu Zemlje (Center for Near Earth Object Studies - CNEOS), koja identificira objekte poput meteora i asteroida i izračunava njihove izglede da udare u Zemlju.

Ministarstvo obrane SAD-a upravlja nekim senzorima koji detektuju vatrene kugle kako bi nadzirali nebo radi nuklearnih detonacija. Podaci ovog sistema bili su potrebni da naučnici preciznije odrede brzinu kretanja meteora, što je bila ključna informacija za potvrdu odakle je došao.

Konačno su podaci senzora došli do Joela Mozera, glavnog naučnika Zapovjedništva za svemirske operacije u američkim svemirskim snagama. Mozer je objavio dopis potvrđujući da je „procjena brzine prijavljena NASA-i dovoljno tačna da naznači međuzvjezdanu putanju."

Ovo je uzbudljivo otkriće i naučnici će pokušati pronaći komade međuzvjezdanog meteora u Pacifiku kako bi bolje upoznali građu ove stijene. To će biti kao traženje igle u plastu sijena, ali bi moglo dovesti do interesantnih spoznaja o svemiru.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG