Linkovi

Potražnja za zlatom i dalje raste


Potražnja za zlatom i dalje raste
Potražnja za zlatom i dalje raste

Usprkos nekima koji negiraju isplativost ulaganja u zlato, ono je i dalje vrlo privlačna roba za one koje brine inflacija i kontinuirano zaduživanje najvećih svjetskih ekonomija

Zbog ponovnog slabljenja američkog dolara i obnovljenog straha od nove recesije, stručnjaci prognoziraju rast potražnje za zlatom. Unatoč malom padu nakon rekordno visoke vrijednosti na početku godine, zlato je i dalje vrlo privlačna investicija. Analitičari očekuju da će njegova cijena ostati stabilna do kraja godine, djelomično zahvaljujući potražnji iz Indije i Kine.

Nakon četiri tjedna uzastopnih dobitaka, čini se da više cijene zlata ne smanjuju potražnju za tim plemenitim metalom. S održavanjem stabilne cijene iznad tisuću 236 dolara po unci, ulagači su spremni platiti i više.

Marcus Grubb, direktor industrijske udruge svjetskih proizvođača zlata, The World Gold Council, kaže da se takozvani prag cijene zlata povisio. Razlog tome je kontinuirani rast potražnje u Indiji, koja je inače najveći potrošač ovog plemenitog metala u svijetu. No, potražnja raste i u drugim dijelovima svijeta. Marcus Grubb kaže da je kupnja žustrija kad cijena zlata varira: "Primjećujemo da, ukoliko se cijena zlata spusti ispod tisuću 200 dolara – za oko 50 do 100 dolara – onda dolazi do učestale, svakodnevne kupovine."

The World Gold Council očekuje da će potražnja ostati visoka do kraja godine, djelomično zahvaljujući i povećanom interesu u Kini. Tamošnje su vlasti nedavno dozvolile građanima da kupuju zlato. Osim toga, domaće banke u Kini sada mogu kupovati i prodavati zlato, kako bi se poticala likvidniju trgovinu. Neki ulagači smatraju da bi pojava Kine na tržištu zlata mogla povisiti njegovu cijenu na preko tisuću i 300 dolara po unci.

No, ne dolaze svi u iskušenje. Za investicijskog direktora Justina Stewarta, primjerice, zlato je samo još jedna vrsta robe: "Budite oprezni što se tiče zlata. Iako je ono, naravno, iz nekih razloga vrlo privlačno, ja na njega gledam kao na svojevrsnog plišanog medvjedića – možete ga gladiti, položiti na jastuk pored vašeg, ali zlato na tržištu ništa ne čini, ne daje vam nikakvu dobit. Samo ste podlegli trenutnom hiru potražnje."

Usprkos nekima koji negiraju isplativost ulaganja u zlato, ono je i dalje vrlo privlačna roba za one koje brine inflacija i kontinuirano zaduživanje najvećih svjetskih ekonomija. Najveći dio zlata nalazi se u posjedu središnjih banaka raznih država te drugih monetarnih organa – i to upravo zbog njegove tržišne stabilnosti.

XS
SM
MD
LG