Linkovi

Potpredsjednica SAD na sahrani Tyre Nicholsa kojeg je usmrtila policija


Tajri Nikols, star 29 godina, bio je i otac četvorogodišnjeg deteta
Tajri Nikols, star 29 godina, bio je i otac četvorogodišnjeg deteta

Potpredsjednica SAD Kamala Harris i poznati borac za građanska prava Al Šarpton prisustvovaće u srijedu sahrani Tajrija Nikolsa (Tyre Nochols), koji je preminuo od posljedica policijskog prebijanja i čija je smrt ponovo bacila svjetlo na policijsku brutalnost.

MEMFIS - Nikolsova majka i očuh pozvali su Kamalu Haris da prisustvuje službi u hrišćanskoj crkvi u Memfisu, Tenesiju. Ona je ranije izjavila saučešće porodici u telefonskom razgovoru.

„Nezakonito postupanje policije i upotreba prekomjerne sile u Americi mora da se zaustavi sada“, navela je potpredsjednica SAD u saopštenju na dan kada je policija objavila video snimak zaustavljanja Tajrija Nikolsa 7. januara, i premlaćivanja zbog kojeg je kasnije preminuo.

Šarpton će održati govor na sahrani u srijedu. On je okupio članove Nikolsove porodice u crkvi u Memfisu, u kojoj je poslednji govor održao i borac za ljudska prava Martin Luter King, prije nego što je ubijen u tom gradu 1968.

Očekuje se da će sahrani prisustvovati i Tamika Palmer, majka Brijane Tejlor, i Filoniz Flojd, brat Džordža Flojda. Smrt Tejlor i Flojda od strane policije 2020. izazvala je masovne proteste u SAD zbog rasne nepravde.

Petorica afroameričkih policajaca optužena su za ubistvo drugog stepena i druga krivična djela, a protiv još dvojice se vodi disciplinski postupak.

Policijska uprava u Memfisu takođe je raspustila specijalnu jedinicu koja je patrolirala u oblastima sa visokom stopom nasilja i kriminala, a u kojoj su bili i optuženi policajci.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG