Linkovi

"Potkivanje": Pandža i Alešević oslobođeni optužbi


Nermin Alešević i advokat Ifer Feraget dolaze u Sud BiH. (Foto: BIRN BiH)
Nermin Alešević i advokat Ifer Feraget dolaze u Sud BiH. (Foto: BIRN BiH)

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom su Marko Pandža i Nermin Alešević zbog nedostatka dokaza oslobođeni optužbi za primanje, odnosno davanje dara.

Kako je rečeno tokom izricanja presude, Sud je optužene „oslobodio u nedostatku dokaza kojih u ovom predmetu nije ni bilo“.

Sud je na prošlom ročištu donio odluku da je većina dokaza nezakonita i da je Tužilaštvo BiH prekršilo odredbe zakona u toku istrage.

Tužilaštvo BiH tereti Pandžu da je u svojstvu istražitelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) počinio primanje dara, a Aleševića za davanje dara i drugih oblika koristi.

Prema optužnici, Pandža je radi nelegalnog ostvarivanja sopstvene koristi 2018. godine zahtijevao novac za sebe da bi kao posrednik uticao na Milana Tegeltiju, nekadašnjeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), da iskoristi svoju funkciju i vrši pritisak na nekadašnju glavnu tužiteljicu sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Dalidu Burzić da utiče na postupajućeg tužioca da izvrši radnju koju bi inače morala izvršiti i da uzme u rad predmet za koji je bio zainteresovan optuženi Alešević.

Pandža je, kako se navodi u optužnici, zaprimio novac za sebe i to nakon što mu se Alešević ranije požalio da ima problema u pravosudnim institucijama u Unsko-sanskom kantonu i sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu.

“Stvorio je uvjerenje kod Nermina Aleševića da je u mogućnosti da preko svojih kolegijalnih i prijateljskih veza sa Vladimirom Jurišićem, koji je inače kum Milana Tegeltije, može ostvariti kontakt sa Tegeltijom, koji mu može pomoći, odnosno da može uticati na postupajućeg tužioca da uzme predmet u rad, odnosno da može uticati na ubrzanje postupka, te obećao Aleševiću da će organizovati sastanak sa Tegeltijom”, stoji u optužnici.

Aleševića optužnica tereti da je, svjestan da nezakonito postupa, nudio i dao novac Pandži u iznosu od 2.000 KM da kao posrednik izvrši uticaj na Tegeltiju radi rješavanja njegovog predmeta.

U optužnici se navodi da su se optuženi 23. novembra 2018. godine u jednom banjalučkom ugostiteljskom objektu sastali sa Tegeltijom i Jurišićem, kojom prilikom je Alešević ispričao svoj problem u pravosudnim institucijama Unsko-sanskog kantona i sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu, nakon čega je Tegeltija obećao da će provjeriti sa Burzić šta je s tim predmetom.

Prije sastanka, prema optužnici, Pandža je upozorio Aleševića da ne spominje novac na sastanku, da bi nakon sastanka od Aleševića tražio novac za sebe i Tegeltiju, kako bi mu pomogao u rješavanju predmeta, nakon čega je Alešević Pandži dao 2.000 KM, koje je on zadržao za sebe.

Suđenje im je počelo u aprilu 2021. godine. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

XS
SM
MD
LG