Linkovi

Pažljivo s postavljanjem osobnih informacija na Internet


Od povezivanja sa starim prijateljima do pronalaženja posla društvene Internet stranice temeljito su promijenile način komuniciranja. No mnogi nisu svjesni negativnih posljedica otkrivanja nekih informacija. Tome su naročito podložni tinejdžeri. … Stručnjak za sigurnost na Internetu, Rik Ferguson, upravo gleda profil jednog studenta na Facebooke-u u potrazi za potencijalno problematičnim sadržajem. On potom kaže:

Ovo je definitivno vrsta fotografije koja bi mogla negativno utjecati na izglede za zaposlenje.

Za Bena, studenta koji na fotografiji izgleda kao da je popio malo više, ovo je važna pouka o privatnosti.

Ljudi mogu uzeti vaše podatke, gledati vašu komunikaciju i fotografije. Čak i ako ja izbrišem neku fotografiju netko ju je možda već prekopirao bez mog znanja., govori Ben McLean.

No čak i oni tehnološki napredni korisnici ponekad zaboravljaju da im se ono što postave na Internetu može razbiti o glavu. Učiteljica iz Massachusettsa June Siple dobila je otkaz nakon što je na Facebooku ostavila negativne komentare o svojim učenicima.Objašnjava kako se to dogodilo:


Bila sam frustrirana jednog dana i mislila da ono što pišem dijelim samo s prijateljima. To je bilo glupo jer poznajem tehnologiju i trebala sam bolje promisliti. Bila je to glupa pogreška.


Rik Ferguson kaže da pitanje privatnosti nije ograničeno samo na Internet , i dodaje:

Čak i ono što smatramo zaštićenom komunikacijom, slanje fotografija, videa ili teksta, sve to više nije medjusobna komunikacije dvije osobe, jer predmet konverzacije je sada podložan trajnosti, koja ranije nije postojala.


Informacije postavljene na Internetu mogu biti pohranjene godinama, a stručnjaci kažu da pokušaji nekog pojedinca da izbriše svoje tragove na Internetu mogu dovesti do toga da ga se sumnjičavo gleda. Stručnjak za upošljavanje Phil Lane kaže da brojni poslodavci traže postojanost.


Oni trebaju osigurati da su njihovi profili tj. Biografije na Internetu konzistentni. Ukoliko imaju ispisane različite kvalifikacije ili popisane različite organizacije za koje su radili na raznim profilima mene će to, kao nekoga tko je zadužen za upošljavanje, navesti da se upitam o čemu se tu radi.


Premda trenutni i potencijalni poslodavci možda ne gledaju blagonaklono na neke fotografije i poruke, stručnjaci za zapošljavanje kažu da aktivna prisutnost na Internetu može pomoći. Na primjer, kandidat koji traži posao u marketingu može pokazati svoje komunikacije sposobnosti i marketinške tehnike u svojim internetskim aktivnostima. Stručnjaci stoga kažu da je najbolje trenirati ono što postavi te na internetu, kao nešto što cijeli svijet može vidjeti

XS
SM
MD
LG