Linkovi

Postignut dogovor za novi izvor energije za Evropu koji nije ruski


Iza mađarskog premijera Viktora Orbana nalazi se ekran koji prikazuje zemlje koje su potpisale strateško energetsko partnerstvo u predsjedničkoj palati Cotroceni u Bukureštu, Rumunija, 17. decembra 2022. godine.
Iza mađarskog premijera Viktora Orbana nalazi se ekran koji prikazuje zemlje koje su potpisale strateško energetsko partnerstvo u predsjedničkoj palati Cotroceni u Bukureštu, Rumunija, 17. decembra 2022. godine.

Lideri Mađarske, Rumunije, Gruzije i Azerbejdžana finalizirali su u subotu sporazum o podvodnom priključku za električnu energiju koji bi mogao postati novi izvor energije za Evropsku uniju usred krize u opskrbi energijom uzrokovane ratom u Ukrajini.

Sporazum uključuje kablovsku liniju ispod Crnog mora koja bi povezivala Azerbejdžan sa Mađarskom preko Gruzije i Rumunije.

Dogovor dolazi u trenutku kada Mađarska, koja je snažno lobirala protiv sankcija EU Rusiji zbog njenog rata u Ukrajini, traži dodatne izvore fosilnih goriva kako bi smanjila svoju tešku ovisnost o ruskoj nafti i plinu.

Azerbejdžan planira da izvozi električnu energiju iz offshore vjetroelektrana u Evropu preko Gruzije i kabla ispod Crnog mora, a zatim u Rumuniju i Mađarsku.

Ured rumunskog predsjednika Klausa Iohanisa saopštio je u petak da će sporazum između četiri nacije obezbijediti "finansijski i tehnički okvir" za projekat podmorskog električnog kabla.

Projekat će imati za cilj diversifikaciju snabdijevanja energijom i povećanje regionalne energetske bezbjednosti, navodi se u saopštenju.

Ove nedjelje, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto se sastao sa zvaničnicima iz Katara i Omana o potencijalnom budućem uvozu nafte i prirodnog gasa u Mađarsku iz dvije bliskoistočne zemlje, što je još jedan znak da Mađarska preduzima korake da smanji 85% svog prirodnog gasa i više od 60% svoje nafte koju trenutno dobija iz Rusije.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG