Linkovi

Postignut dogovor o smanjenju cijene roaminga između EU i Zapadnog Balkana


Ilustracija
Ilustracija

Operateri iz Zapadnog Balkana i zemalja Europske unije postigli su dogovor kojim se smanjuje jaz između roaminga i domaćih naknada za korištenje podataka u oba smjera, navela je Europska komisija.

Dobrovoljnim dogovorom koji je postignut između 38 telekomunikacijskih operatera iz EU i zemalja Zapadnog Balkana, očekuje se da će uvođenje ograničenja cijena smanjiti cijene roaminga podataka za potrošače koji putuju između EU i regije za najmanje trećinu trenutnih prosječnih cijena za roaming podataka.

Riječ je o dogovoru usuglašenom na samitu EU-Zapadni Balkan koji je održan u prosincu prošle godine u Tirani.

Kako se navodi u priopćenju Europske komisije, ovo ograničavanje cijena potiče i pojednostavljuje poslovnu, kulturnu, turističku i drugu razmjenu između EU i Zapadnog Balkana, jačajući veze između susjednih regija.

"Operateri trenutno rade na kreiranju proizvoda s cijenama ispod dogovorenih cijena, koji će biti dostupni za kupovinu što širem broju potrošača", navodi se.

Postizanje dogovora o smanjenju cijena roaminga je pozdravio europski povjerenik za politiku susjedstva i proširenje, Oliver Varhelyi.

"Ovaj dobrovoljni sporazum donosi predvidljivost, pomoći će u eliminiranju šokova na računima potrošača te olakšati značajno smanjenje troškova roaminga podataka za potrošače iz EU i Zapadnog Balkana", izjavio je Varhelyi.

Proces podržavaju Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) i Europska komisija.

Komisija poziva i ostale telekomunikacijske operatere iz EU i regije da se pridruže inicijativi.

Regija Zapadnog Balkana od 1. srpnja 2021. godine zona bez roaminga.

Građani plaćaju pozive, SMS poruke i internet promet po cijeni svojih matičnih operatera, ako se nalaze na području Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije ili Srbije.

Sporazum o roamingu država Zapadnog Balkana potpisan je u travnju 2019., nakon čega su od srpnja te godine cijene telefonskih poziva smanjene za oko 27 posto, a njime je bilo predviđeno i potpuno ukidanje roaminga od srpnja 2021.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG