Linkovi

Posthumno priznanje: Oproštaj od Johna Lewisa na Capitol Hillu


The flag-draped casket of the late Rep. John Lewis, D-Ga., a key figure in the civil rights movement and a 17-term congressman from Georgia, lies in state, Monday, July 27, 2020 at the Capitol in Washington.
The flag-draped casket of the late Rep. John Lewis, D-Ga., a key figure in the civil rights movement and a 17-term congressman from Georgia, lies in state, Monday, July 27, 2020 at the Capitol in Washington.

Tijelo Johna Lewisa, preminulog kongresmena i borca za ljudska prava izloženo je u zgradi američkog Kongresa, što predstavlja jedno od najvećih priznanja ukazano jednom američkom državljaninu.

Kovčeg sa njegovim tijelom donijet je u zgradu u kojoj je radio predstavljajući građane okruga Georgia posljednjih trideset godina.

U skladu sa mjerama predostrožnosti zbog pandemije koronavirusa kovčeg sa tijelom kongresmena Lewisa izložen je na vrhu stepeništa istočnog ulaza u zgradu Capitola – tako da su ispunjene norme koje podrazumijevaju fizičko distanciranje i nošenje maski.

John Lewis preminuo je prošle nedjelje u osamdesetoj godini, nakon jednogodišnje borbe sa rakom pankreasa.

Predsjedavajući oba doma Kongresa, Nancy Pelosi i Mitch McConnell​, ukazali su da će građani Lewisa moći da odaju poštu u ponedjeljak i utorak u Kongresu.

Lewis je drugi Afroamerički kongresmen kome će poštu odavati na Capitol Hillu. Prvi je bio kongresmen Elijah Cummings​ koji je preminuo 2019.

Crkvena služba za Lewisa biće održana u četvrtak u baptističkoj crkvi Ebenezer u Atlanti, u kojoj je Martin Luther King bio sveštenik. Sahrana će biti održana u Atlanti.

Prethodno je kovčeg sa tijelom američkog kongresmena i borca za ljudska prava Johna Lewisa, tokom vikenda, prenijet preko mosta Edmund Pettus u državi Alabami. Na mjestu na kome su on i drugi demonstranti za glasačka prava dobili batine 1965. godine, u danu poznatom kao "Krvava nedjelja", počeo je drugi dan opraštanja od Lewisa, od ukupno planiranih šest.

Lewis bio je poznati američki borac za ljudska prava, a postao je jedan od prominentnijih članova pokreta 50-ih i 60-ih godina. Sa samo 23 godine bio je bliski saradnik Martina Luthera Kinga i bio je posljednji živi govornik sa Marša na Washington 1963. na kome je Martin Luther King održao čuveni govor "Ja imam san".

Borba za prava crnaca Lewisa je odvela u politiku. Prvo je bio izabran u Gradsko vijeće Atlante, a potom u Kongres. Služio je 17 mandata u Predstavničkom domu kao predstavnik petog distrikta iz Georgije.

XS
SM
MD
LG