Linkovi

Život nakon Bijele kuće: Kojim se ciljevima posvećuju bivši američki predsjednici?


Na mnoge načine aktivnosti bivših predsjednika nakog izlaska iz Bijele kuće odražavaju njihov karakter više nego njihove godine provedene u Bijeloj kući.

41 predsjednik Sjedinjenih država, George H.W. Bush, se vratio kući nakon dva mjeseca provedena u bolnici. Gospodin Bush, upravo kao i njegov sin i gotovo svaki američki predsjednik nakon što napusti položaj, našao se u poziciji da traži šta da radi u životu nakon odlaska iz Bijele kuće. Suzanne Presto nam donosi priču o načinima na koje su se različiti predsjednici prilagodili životu van Bijele kuće.

Kada je bivši predsjednik George W. Bush napustio Bijelu kuću 2009, uveliko je napustio i javnu scenu. Ali prošle je godine radio zajedno sa volonterima u Zambiji na renoviranju klinike koja se specijalizira za liječenje raka grlića materice. Kao i drugi bivši predsjednici, gospodin Bush koristi svoju slavu kako bi skrenuo pažnju na važna pitanja, ali kaže da više voli da ne skreće pažnju na vlastiti rad.

Nadam se da nećete čuti previše o tome, jer ne želim biti u vijestima. Drugim riječima, vjerujem da je tiha služba najbolja služba, kaže George W Bush.

Ali bivši predsjednici imaju sposobnost da pridobiju pažnju javnosti, kao i dobru volju. Predsjednik Obama je okupio bivše predsjednike Busha i Clintona da predvode projekat prikupljanja novca nakon zemljotresa na Haitiju 2010.

U ime američkog naroda, želim se obojici zahvaliti što ste se vratili službi i predvodili ovu hitnu misiju, rekao je predsjednik Obama.

Oni koji su nekada predvodili zemlju se mogu naći sa nedefiniranom ulogom, kaže predsjednički istoričar Richard Norton Smith.

Ako ste ikada bili predsjednik, znate kako ograničena uloga bivšeg predsjednika treba biti na bilo koji institucionalni način, kaže gospodin Smith.

Bill Clinton i bivši predsjednik George HW Bush su posjetili Indoneziju nakon devastirajućeg tsunamija 2004, a prikupili su i fondove i skrenuli pažnju nakon uragana Katrina koji je devastirao južni dio Sjedinjenih država 2005. Gospodin Clinton je ostao u centru pažnje i nakon što je napustio Bijelu kuću, izvršio je pritisak na Sjevernu Koreju da oslobodi američke zatvorenike, bio je aktivan u kampanji svoje supruge Hillary Clinton, koja se kandidirala za predsjednicu 2008, i osnovao je Clintonovu globalnu inicijativu. Ali stariji Bush nije imao interesa za takav rad visokog profila, preferirajući osobne ciljeve, kaže direktor predsjedničke biblioteke Lyndon Baines Johnson, Mark Updegrove, koji je za Glas Amerike govorio putem Skype-a.

To je relativno pasivan život nakon predsjednikovanja. Naravno, najvažniji trenutak nakon njegovog odlaska iz Bijele kuće je bio kada je postao otac predsjednika Sjedinjenih država, kaže gospodin Updegrove.

Istoričari kažu da se život nakon predsjedničke dužnosti tokom istorije razvijao. Prije 1958, bivši predsjednici nisu dobijali penzije, a da ne spominjemo uredski prostor, osoblje i druge povlastice. Sada moderna tehnologija povezuje predsjednike sa javnosti, kaže Richard Smith.

Kako su predsjednici postali dio neprestanog ciklusa vijesti, postali su dio naših života. Oni u naše domove ulaze češće od bilo koga drugog, osim članova najuže obitelji, kaže gospodin Smith.

Bivši predsjednici se mogu posvetiti izabranim ciljevima, kaže Mark Updegrove, autor niza knjiga o predsjednicima.

Mislim da na mnoge načine aktivnosti bivših predsjednika nakog izlaska iz Bijele kuće odražavaju njihov karakter više nego njihove godine provedene u Bijeloj kući, kaže on.

Aktivnosti bivšeg predsjednika Jimmyja Cartera se često fokusiraju na promoviranje ljudskih prava i demokracije, uključujući i nadgledanje izbora. On kaže da se njegovi životni interesi nisu promijenili kada je napustio Bijelu kuću 1981.

Rekao bih, a mislim da bi se sa tim složila i moja supruga, da je vrijeme nakon Bijele kuće bilo najuzbudljivije i najproduktivnije, sa avanturističkim duhom, nepredvidljivo i zadovoljavajuće, kaže Jimmy Carter.

Stoga riječ penzija znači nešto sasvim drugo kada su u pitanju bivši američki predsjednici.


Zivot nakon Bijele kuce
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:38 0:00
XS
SM
MD
LG