Linkovi

Poslovne prilike u Japanu pogoršat će se u nadolazećim mjesecima


Poslovne prilike u Japanu pogoršat će se u nadolazećim mjesecima
Poslovne prilike u Japanu pogoršat će se u nadolazećim mjesecima

Japanski dužnosnici upozoravaju da će trebati mjeseci prije nego što se nuklearna kriza u elektrani Fukušima stavi pod kontrolu

Japanski dužnosnici upozoravaju da će trebati mjeseci prije nego što se nuklearna kriza u elektrani Fukušima stavi pod kontrolu. Budući da se krizi još ne nazire kraj Banka Japana tvrdi da su korporacije sve pesimističnije kako redukcije struje i pitanja javne sigurnosti ugrožavaju od ranije mlaki gospodarski oporavak.

Američka kompanije General Electric ponudila je pomoć Japanu. Ta korporacija sudjelovala je u izgradnji tri oštećena nuklearna reaktora. U ponedjeljak je direktor General Electrica, Jeff Immelt, izjavio da će se udružiti s Tokijskom elektroprivredom (TEPCO) kako bi se povećala opskrba električnom energijom u nadolazećim mjesecima za kada se očekuje povećanje potražnje.

"Već imamo plinske turbine na brodovima koje smo uputili u Japan. Radi se o turbinama s kratkoročnim i dugoročnim kapacitetima. Mislim da su to stvari koje možemo ponuditi kao pomoć u suradnji s TEPCO-om."

Obnova opskrbe električnom energijom ključna je za tvornice u područjima pogođenima potresom i tsunamijem. Kompanija Iwaki Diecast, koja proizvodi automobilske dijelove, ne radi od 11. ožujka, ali očekuje da će uspostaviti opskrbu strujom sljedećeg tjedna. No čak i s punom opskrbom strujom direktor tvornice Hiroto Yokoyama kaže da je šteta učinjena. Tvornica je već izgubila 50 posto narudžbi.

"Najveći je problem da su kompanije s kojima surađujemo preusmjerili svoje narudžbe drugdje jer smo mi prestali s proizvodnjom. Sada nam je glavni prioritet obnova pregovora o narudžbama."

Posljedice velikih financijskih gubitaka osjećaju se u raznim sektorima japanske ekonomije. No mnogi se boje da će ogorčenje javnosti zbog curenja radijacije potrajati dosta dugo. Prosvjednici ispred sjedišta Tokijske elektrprivrede kažu da nuklearna sigurnost nije oksimoron. Oni ne žele dodatne nuklearne elektrane u Japanu.

"Japan ima 54 nuklearna reaktora. Želimo ih se svih riješiti.", kaže jedna prosvjednica

U međuvremenu, Tokijska elektroprivreda planira ispuštanje više tona radioaktivne vode iz elektrane Fukušima u more kako bi se izbjeglo ono što je nazvano „većim opasnostima“, a nakon što nisu uspjeli napori za zaustavljanje curenja radijacije iz reaktora.

XS
SM
MD
LG