Linkovi

Poslovna klima u SAD-u se poboljšava, tvrdi Američka trgovinska komora


(AP Photo/Amy Sancetta, File)
(AP Photo/Amy Sancetta, File)

No, unatoč poboljšanoj slici, predsjednik Komore Tom Donohue kaže da je oporavak još uvijek krhak i neujednačen. Čak i ako privatni sektor popuni dva i pol milijuna radnih mjesta ove godine, kako predviđa trgovinska komora, stopa neuposlenosti u Sjedinjenim Državama i dalje će biti visoka

Američka trgovinska komora tvrdi da se poslovna klima u Sjedinjenim Državama, najvećoj svjetskoj ekonomiji, poboljšava. U svojoj prvoj procjeni izgleda za ovu godinu, ona predviđa da će se američko gospodarstvo u 2011.-oj godini proširiti za preko tri posto, budući da su tvrtke nanovo počele s upošljavanjem. Međutim, u Komori kažu da im je optimizam ublažen nekim upornim problemima: od pretjeranih regulatornih mjera do sve većeg američkog duga.

Prema procjeni Američke trgovinske komore, 2011. godina počela je dobro. Kongres je nedavno pristao na produženje poreznih olakšica, potrošači se čine spremnima za ponovno trošenje, a zarade kompanija su u porastu. No, unatoč poboljšanoj slici, predsjednik Komore Tom Donohue kaže da je oporavak još uvijek krhak i neujednačen:

"Rezultati izbora u studenom, porezne olakšice, napredak po pitanju trgovinskog sporazuma s Korejom i promjena tona u Bijeloj kući pridonijeli su rješavanju nekih urgentnijih pitanja poslovne zajednice. No, usprkos tome vlada velika nesigurnost među kompanijama, zajmodavcima i ulagačima."

Thomas Donohue dodaje da su tržište nekretnina i građevinska industrija i dalje slabi, a sve više cijene nafte mogle bi ponovno dovesti do inflacije. Čak i ako privatni sektor popuni dva i pol milijuna radnih mjesta ove godine, kako predviđa trgovinska komora, Donohue kaže da će stopa neuposlenosti u Sjedinjenim Državama i dalje biti visoka:

"Oko 27 milijuna Amerikanaca je ili nezaposleno ili nije u punom radnom odnosu ili je prestalo tražiti posao. Pretpostavimo da zaista otvorimo oko dva i pol milijuna radnih mjesta ove godine. Koliko god bi to bilo dobro, to bi stopu neuposlenosti smanjilo za samo jedan posto."

Kako bi ubrzala otvaranje radnih mjesta i pospješila američki izvoz, Komora traži od zakonodavaca da podrže neriješene trgovinske sporazume s Južnom Korejom, Panamom i Kolumbijom. Od Kongresa je također zatražila da bude odlučniji u smanjenju ogromnog državnog duga.

Drugi ključni problem za trgovinsku komoru je ono što ona naziva neprikosnovenom eksplozijom novih regulatornih aktivnosti. Unatoč rekordnim zaradama, Thomas Donohue kaže da velike tvrtke nevoljko upošljavaju zbog nesigurnosti vezanih uz nove propise i vrlo složene porezne zakone.

XS
SM
MD
LG