Linkovi

Napadi u New Yorku odražavaju i nepovjerenje i solidarnost s muslimanskom zajednicom


Poster koji poziva na zaustavljanje zločina, postavljen ispred plamenom oštećene kuće pored Islamističkog centra Al-Khoei u okrugu Queens u New Yorku, 2. siječanj 2012. (AP Photo/Kathy Willens)
Poster koji poziva na zaustavljanje zločina, postavljen ispred plamenom oštećene kuće pored Islamističkog centra Al-Khoei u okrugu Queens u New Yorku, 2. siječanj 2012. (AP Photo/Kathy Willens)

Tužitelj okruga Queens Richard Brown: "Napadi Molotovljevim koktelima - bili oni pristrani ili ne - bit će sudski progonjeni i oštro kažnjeni."

Američke vlasti smatraju da je muškarac koji je uhapšen zbog niza eksplozija Molotovljevim koktelima, postavljenim na lokacijama u New Yorku gdje se okupljaju muslimani i hindusi, vjerojatno djelovao iz osvete, nakon što je bio izbačen iz jedne lokalne samoposluge, zbog navodne krađe. Kako se čini, ovaj incident i njegove posljedice istovremeno odražavaju i nepovjerenje i solidarnost s muslimanskom zajednicom u New Yorku.

Nadzorna kamera snimila je jedan od pet napada koji su se u nedjelju dogodili u njujorškoj četvrti Queens i u obližnjem okrugu Nassau-u. Neke od meta bile su: mjesto molitve za hinduse, jedna privatna kuća i Islamistički centar imam Al-Khoei u Queensu. U ponedjeljak, šef policije grada New Yorka, Ray Kelly, navodio je izjave svjedoka koji tvrde da je osumnjičeni izbačen iz jedne samoposluge 27. prosinca:

"Taj je muškarac pokušao ukrasti karton mlijeka i bocu hladnog pića od kave. Kad su ga odvodili van iz trgovine, on je izgovarao prijetnje i rekao da će im se osvetiti."

Iako nije bilo odmah jasno da se ti napadi temelje na vjeri, gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg posjetio je jučer Islamistički centar kako bi izrazio podršku muslimanskoj zajednici:

"Mislim da svi znamo da se protiv toga moramo boriti zajedno. Diskriminacija prema bilo kome je diskriminacija prema svakom."

Na godišnjem međuvjerskom doručku u petak, gradonačelnik Bloomberg upotrijebio je upravo tu rečenicu, koju pripisuje svom ocu. Više od desetak muslimanskih klerika i gradskih čelnika bojkotiralo je doručak, kako bi izrazili protest prema navodnom policijskom praćenju njujorške muslimanske zajednice. Cyrus McGoldrick, glasnogovornik Vijeća za američko-islamske odnose jučer je rekao da su navodi o policijskom nadzoru trn u oku za mnoge muslimane u Americi:

"Raspirivanje straha o muslimanima i drugim američkim manjinama rascijepili su ovu zemlju. Širenje ratnog raspoloženja od strane političara i medija potvrđuju tu tvrdnju. Neovlašteno i sveobuhvatno nadgledanje muslimanske zajednice od strane njujorške policije potrvđuje tu tvrdnju."

Iako nije bilo ozlijeđenih, incidenti Molotovljevim koktelima naveli su brojne političare, gradske čelnike i klerike drugih vjera da izraze solidarnost prema svojim muslimanskim susjedima. Gregory Meeks zastupnik je u američkom Kongresu za okrug Queens :

"Ova poruka upućena je cijelom svijetu: Sjedinjene Države i grad New York nigdje neće braniti netoleranciju. Mi ćemo se udružiti kako bi zajamčili da se borimo protiv svakoga tko nas pokuša razdvojiti."

Tužitelj okruga Queens Richard Brown izjavio je da će napadi Molotovljevim koktelima - bili oni pristrani ili ne - biti sudski progonjeni i oštro kažnjeni.

XS
SM
MD
LG