Linkovi

Posljedice ruskog rata u Ukrajini u fokusu UN-a


Obraćanja svetskih lidera na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku
Obraćanja svetskih lidera na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku

Globalne posljedice ruske invazije na Ukrajinu bile su u centru pažnje u utorak na Generalnoj skupštini UN, na početku godišnje debate.

Lideri su govorili posebno o hitnosti da se poljoprivrednicima u svijetu dobavi đubrivo po razumnoj cijeni i na vreme za sezonu sjetve, koja je u nekim dijelovima sveta već počela.

"Bez akcije sada, globalna nestašica đubriva brzo će se pretvoriti u globalnu nestašicu hrane", upozorio je generalni sekretar Antonio Guterres govoreći o onome što bi moglo da uslijedi naredne godine.

On je rekao da postoje izvještaji o poljoprivrednicima u zapadnoj Africi i drugim regionima koji uzgajaju manje usjeva zbog cijene ili nedostatka đubriva.

"Đubriva su postala tri puta skuplja nego 2021. godine", rekao je predsjednik Senegala i predsedavajući Afričke unije Macky Sall na sastanku na ministarskom nivou o bezbjednosti hrane na marginama glavne debate.

Predsjednik Senegala Macky Sall obraća se na 77. zasjedanju Generalne skupštine u sedištu Ujedinjenih nacija, 20. septembra 2022.
Predsjednik Senegala Macky Sall obraća se na 77. zasjedanju Generalne skupštine u sedištu Ujedinjenih nacija, 20. septembra 2022.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, uvela je kvote na izvoz svog đubriva, rekavši da želi dovoljno za svoje poljoprivrednike. Moskva je najveći izvoznik đubriva, a poremećaji i nestašice koje je stvorila doveli su do naglog povećanja cijena na međunarodnim tržištima. To je učinilo đubrivo nedostupnim za neke manje poljoprivrednike, sa potencijalom da dramatično smanji njihove žetve.

To sve ugrožava globalnu bezbjednost hrane, koja je već na lošem putu. UN kažu da više od 800 miliona ljudi širom svijeta pati od gladi.

"Rusija mora da okonča svoj ilegalni rat protiv Ukrajine, koja je ugrozila suštinski izvor svjetskog snabdijevanja hranom", rekao je španski premijer Pedro Sanchez na samitu o hrani. "Istina je da Putin pokušava da ucijeni međunarodnu zajednicu velikim delom svjetskih potreba za hranom".

Uprkos pozivima na diplomatiju, Rusija je nagovijestila da planira da istraje, sa planovima za uskoro referendume da se Lugansk i Donjeck proglase dijelom Rusije, što bi moglo da postavi teren za eskalaciju borbi.

Dok sankcije Zapada za rusku hranu i za izvoz đubriva nisu uvedene, Moskva tvrdi da postoje. Sporazumom potpisanim u Istanbulu 22. jula više od četiri miliona metričkih tona ukrajinskog žita je premješteno na međunarodna tržišta i radi se na izgradnji povjerenja među špediterima, osiguravačima i kupcima ruskog žita i đubriva, tako da bi oni nastavili da rade na nivoima prije invazije.

Guterres je pozvao na uklanjanje "svih preostalih prepreka" za izvoz ruskih đubriva i njihovih sastojaka, uključujući amonijak.

"Ovi proizvodi ne podležu sankcijama — a mi napredujemo u eliminisanju indirektnih efekata", rekao je on.

Apeli za mir

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, čija je zemlja posredovala u Inicijativi za crnomorsko žito zajedno sa UN, apelovao je u utorak na diplomatski prekid rata.

"Željeli bismo da uputimo apel svim međunarodnim organizacijama i zemljama svijeta da podrže mirne inicijative Turske da se ovaj spor riješi jednom zauvijek", rekao je Erdogan skupštini. "Potreban nam je dostojanstven izlaz iz ove krize, a to je moguće samo kroz diplomatsko rješenje koje je racionalno, pravedno i primjenjivo."

Ni ruski, ni ukrajinski lider ove nedjelje nisu u New Yorku i ne očekuju se pomaci.

"Francuska će tvrdoglavo tražiti mir", rekao je predsjednik Emmanuel Macron, koji je držao otvorene diplomatske kanale sa predsjednikom Putinom. "Naš stav je jasan i mi želimo da služimo tome, i zato se upuštam u dijalog sa Rusijom i to činim od početka rata i proteklih mjeseci, i nastaviću da vodim ovo".

XS
SM
MD
LG