Linkovi

Posljedice potresa i tsunamija osjetit će svi koji se koriste elektronikom


Posljedice potresa i tsunamija osjetit će svi koji se koriste elektronikom
Posljedice potresa i tsunamija osjetit će svi koji se koriste elektronikom

Pogođene tvornice proizvode 25 posto svjetske proizvodnje silicija koji se koristi za proizvodnju poluvodiča, sastavnih dijelova elektroničkih naprava u svakodnevnoj uporabi, od kompjutora i mobitela do digitalnih kamera i kompjuterskih igara.

Potres i tsunami u Japanu prouzročili su ekonomski domino efekt kroz cijeli svijet. Mnoge japanske tvornice koje proizvode kljucne elektroničke komponente prestale su s proizvodnjom, a cijela zemlja se bori s posljedicama katastrofe i nuklearne krize.

Od automobila do video igara, u gotovo svim aspektima života diljem svijeta u kojima se koriste elektronički uređaji osjetit ce se posljedice potresa u Japanu. Stručnjak za elektroničku proizvodnju Dale Ford iz tvrtke IHS iSuppli kaže. "Mnoge od tvornica koje proizvode kljucne elektronične komponente su ostecene, neke od njih direktno a neke imaju probleme s opskrbom struje."

Nuklearna je kriza dovela do redukcija struje. Dale Ford kaze da pogodjene tvornice proizvode 25 posto svjetske proizvodnje silicija koji se koristi za proizvodnju poluvodiča, sastavnih dijelova elektroničkih naprava u svakodnevnoj uporabi, od kompjutora i mobitela do digitalnih kamera i kompjuterskih igara. Te su komponente neophodne cak i za automobilske kočnice i pogonske sustave.

Dale Ford tvrdi da se efekti u auto industriji vec osjećaju: "Neke se tvornice automobila vec zatvaraju jer ne mogu osigurati adekvatnu opskrbu tih dijelova neophodnih za elektroniku koja ide u automobile."

Toyota i Honda u Japanu, cak i tvornica automobila General Motors ovdje u Sjedinjenim Državama imali su privremene zastoje proizvodnje. Sef Hondinog dealershipa u Los Angelesu Andy Coyle kaze da bi do eventualne nestašice automobila za prodaju moglo doći tek sljedeći mjesec, ta da ce kupci na kraju morati platiti vise: "Zakon ponude i potražnje djeluje, te ako dodje do nestašice ili cak i do samo percepcije o nestašici to bi moglo dovesti do povećanja cijene ili smanjenja mogućnosti dobivanja popusta."

Analitičari navode da mnoge elektroničke firme i proizvodjaci automobila sada pokušavaju naci obskrbljivace u drugim zemljama, za dijelove koji su im potrebni, a tvornicama u Japanu ce trebati dani a možda i mjeseci prije nego sto počnu s radom u punom kapacitetu.

XS
SM
MD
LG