Linkovi

Poslije tri godine Kina ukida karantin pri ulasku u zemlju


Arhiv - Aerodrom u Pekingu
Arhiv - Aerodrom u Pekingu

Građani u Kini su požurili da rezervišu letove u inostranstvo nakon što je zvanični Peking saopštio da ukida obavezni kovid karantin pri ulasku u zemlju, poslije skoro tri godine primjene stroge mjere.

Kina je saopštila da od 8. januara putnici više neće morati da budu u karantinu po dolasku.

U toj zemlji vlast je nakon protesta građana popustila stroge kovid mjere, poput zatvaranja cijelih stambenih kvartova, a broj oboljelih od kovida je od tada skočio. Vlasti su priznale da je epidemiju „nemoguće” pratiti.

Peking je također snizio kriterijume po kojima se računaju smrtni slučajevi od kovida što bi, prema riječima stručnjaka, smanjilo broj smrtnih slučajeva koji se mogu pripisati virusu.

Kinezi planiraju put u inostranstvo, a zabilježena je i veća online pretraga letova. Turistička platforma Tongčeng je zabilježila skok od 850 odsto u pretragama i desetostruki skok u broju upita o vizama, prenose državni medji.

Platforma Trip.com Grup saopštila je da je obim pretraga popularnih prekomorskih destinacija porastao 10 puta u odnosu na prethodnu godinu, samo pola sata od objave o ukidanju karantina.

Korisnici su bili posebno zainteresovani za putovanja u Makao, Hong Kong, Japan, Tajland i Južnu Koreju.

Vijest o ukidanju karantina biće značajna i za kinesku ekonomiju koja je pretrpjela štetu zbog strogih kovid mjera. Od početka naredne godine očekuje se i povećanje broja međunarodnih trgovinskih misija.

U Kini su, u sklopu strogih mjera protiv širenja kovida, ogradama bili zatvarani cijeli stambeni kvartovi.
U Kini su, u sklopu strogih mjera protiv širenja kovida, ogradama bili zatvarani cijeli stambeni kvartovi.

Neka ograničenja ulaska ostaju na snazi, a Kina je u velikoj mjeri suspendovala izdavanje viza za inostrane turiste i studente od početka pandemije.

Očekuje se, ipak, da broj oboljelih i umrlih od kovida poraste poslije dva velika praznika u januaru. Peking saopštava da je zemlja spremna da prebrodi oluju i poziva građane da preuzmu odgovornost za svoje zdravlje.

„Potrebno nam je da se javnost na pravi način zaštiti, nastavi da sarađuje na sprovođenju relevantnih mjera prevencije i kontrole. Moramo da pomjerimo fokus našeg rada sa prevencije i kontrole infekcije na medicinski tretman”, rekao je Lijang Vanijan, šef ekspertske grupe za kovid.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG