Linkovi

Tennessee: Guverner potpisao zakon o većoj zaštiti za prodavce oružja


Guverner Bill Lee
Guverner Bill Lee

Guverner Tennesseea Bill Lee potpisao je zakon o dodatnim zaštitama proizvođača, distributera i prodavaca oružja i municije od tužbi. Zakon je usvojen u državnoj skupštini poslije smrtonosne pucnjave u osnovnoj školi u Nashvilleu u martu.

Republikanski guverner je bez mnogo publiciteta potpisao zakon u četvrtak, a njegove odredbe stupaju na snagu 1. jula.

Državni Senat je usvojio prijedlog sredinom aprila, samo nekoliko nedjelja poslije pucnjave 27. marta u osnovnoj školi Nahvilleu, u kojoj je ubijeno šest osoba, uključujući i troje devetogodišnjih učenika. Donji dom državne skupštine je usvojio prijedlog prije pucnjave.

Lee je odlučio da potpiše zakon u trenutku dok se od istih republikanskih zakonodavaca, koji imaju apsolutnu većinu u oba doma skupštine traži da usvoje zakonski predlog kojim bi se osobama za koje se vjeruje da mogu da povrijede sebe ili druge otežalo da dođu do oružja.

Guverner planira da pozove članove skupštine da se ponovo okupe u augustu, na specijalnoj sednici čiji je cilj "jačanje javne bezbjednosti i očuvanje ustavnih prava", pošto je skupština raspuštena prošlog mjeseca, a da njeni članovi nisu razmatrali guvernerov prijedlog "privremene uredbe o zaštiti u domenu mentalnog zdravlja".

Iz kabineta guvernera nije saopšteno o kojoj će se verziji njegovog prijedloga, ili drugih prijedloga, raspravljati na sjednici u augustu.

Povećanje imuniteta za kompanije koje proizvode oružje nije se dovodilo u pitanje pošto je skupština usvojila prijedlog zakona. Lee nikada nije stavio veto, pošto republikanci imaju dovoljnu većinu da bi mogli da ga ponište. Međutim, povremeno je puštao da zakoni stupe na snagu bez njegovog potpisa, kako bi iskazao svoju zabrinutost ili neslaganje sa određenom politikom.

Demokratski članovi skupštine Tennesseea oštro su osudili odluku da se poslije pucnjave prioritet da pravnoj zaštiti za industriju oružja. Troje republikanaca u Senatu glasalo je protiv zakonskog prijedloga, koji se našao pred njima poslije više nedjelja javnog pritiska, protesta i marševa sa kojih je traženo da se usvoji reforma procesa prodaje oružja. Prije pucnjave, samo su se demokrate u donjem domu skupštine protivile tom prijedlogu.

XS
SM
MD
LG