Linkovi

Poslije izjave o ubrizgavanju izbjeljivača, Trumpa savjetuju da preskoči konferencije o koronavirusu


Konferencija za novinare u Bijeloj kući u kojoj predsjednik nije htio da odgovara na pitanja
Konferencija za novinare u Bijeloj kući u kojoj predsjednik nije htio da odgovara na pitanja

Predsjednik SAD Donald Trump je prvi put skratio konferenciju za novinare radne grupe koja se bavi koronavirusom u petak i nije dozvolio novinarima da postavljaju pitanja.

Kako piše agencija AP, to možda nije i posljednji put jer predsjednika saradnici savjetuju da se više ne pojavljuje na tim brifinzima.

Trump je na konferenciji za novinare u četvrtak dao kontroverznu izjavu o tome da su ultraljubičasto zračenje i sredstva za dezinfekciju efikasni u uništavanju koronavirusa.

Na to su odmah reagovali proizvođači dezinfekcionih sredstava i apelovali na građane da ih ni na koji način ne unose u organizam, ali i mnogi stručnjaci koji ocijenili da je Trumpova izjava veoma opasna. Kritikovali su ga i politički protivnici.

Savjetnici već nedjeljama pokušavaju da nagovore predsjednika da ne dolazi na brifinge, već da se pojavi pred kamerama samo ako ima nešto veoma važno da kaže.

Trump to nije želio jer je, u ovoj situaciji, to maltene jedini način da bude u centru pažnje i stalno prisutan u vijestima. U Bijeloj kući se raspravlja o eventualnim promjenama formata svakodnevnih konferencija za novinare o koronavirusu i redukovanju uloge predsjednika u njima, piše AP pozivajući se na neimenovane izvore iz Bijele kuće i republikanske savjetnike predsjednika.

Ali, predsednik je u nedjelju nagovijestio promjenu stava.

Na Twitteru je upitao koja je svrha njegovog prisustva na konferencijama za novinare u Bijeloj kući kada mu neki mediji postavljaju samo neprijateljska pitanja, a potom izvrnu činjenice, te da sebi dižu rejting, a Amerikancima serviraju lažne vijesti.

"Nije vrijedno vremena i truda!", napisao je Trump na Twitteru.

Trumpovi savjetnici smatraju da svojim ponašanjem predsjednik od sebe mogao da udalji neke birače, uglavnom starije građane koji su zabrinuti zbog svog zdravlja.

U Trumpovoj kampanji beleže i blagi pad podrške predsjedniku u državama koje su ključne za reizbor 2020.

XS
SM
MD
LG