Linkovi

Trump pertrpio najveći politički poraz tokom mandata


Demokratski kanditat za guvernera Virdžinije Ralph Northam slavi pobjedu u svom izbornom štabu
Demokratski kanditat za guvernera Virdžinije Ralph Northam slavi pobjedu u svom izbornom štabu

Predsjednik Donald Trump pretrpio je najveći politički neuspjeh tokom svog mandata, kada su demokrate lako pobijedile u guvernerskim trkama u Virginiji i New Jerseyju.

Rezultati održanih izbora su imali velike implikacije na obje političke stranke dok očekuju srednjoročne izbore koji se održavaju naredne godine.

U New Jerseyu novoizabrani demokrata, guverner Phil Murphy je ocijenio ove izbore kao direktno odbacivanje politike predsjednika Trumpa:

“Večeras je New Jersey poslao nepogrješivu poruku čitavoj zemlji. Mi smo bolji od ovoga što se dešava.”

U Virginiji, demokrata Ralph Northam je porazio republikanca Eda Gillespija poslije kampanje koja je često bila fokusirana na Trumpa i njegovu politiku, posebno u oblasti imigracije.

“Podjele, mržnja, netrpeljivost, politika koja cijepa ovu zemlju, to nisu Sjedinjene Američke Države koje ljudi vole”, kazao je Northam.

Entuzijazam demokrata i fokus na Trumpu su bili očigledni u obje države kaže analitičar Steve Peoples.

“Mjesecima smo slušali o svoj toj energiji među ljevičarima. To se nije ostvarilo do večeras. Velika noć za demokrate i to je zaista bilo odbacivanje Trumpove nacionalističke poruke”, kaže on.

Tokom posjete Aziji, predsjednik Trump je tvitovao da je Gillespie izgubio u Virginiji zato što nije dovoljno bio uz njega tokom kampanje.

Izlazne ankete na biralištima u obje države pokazale su da je Trump motivišući faktor za mnoge demokratske birače i to bi moglo da predstavlja problem za republikance na narednim srednjoročnim kongresnim izborima, kaže ekspert Richard Harris.

“Mislim da su znaci opasnosti to što izgleda da su demokratski birači puni energije i da ih je lako mobilisati tako da će njihov odziv u državama koje odlučuju ishod izbora, favorizovati demokrate”, kaže on.

Pobjeda demokrata u Virginiji i New Jerseyju će vjerovatno značiti veći pritisak na kongresne republikance da odobre reformu poreskog sistema kako bi oni imali šta da pokažu biračima naredne godine, kaže Harris.

“Pritisak na njih je bio vjerovatno izmedju 9.5 i 10 posto, a sada je vjerovatno 9,9 što znači da je već bio visok i da će postati sve intenzivniji”, dodao je on.

Izborni rezultati dominiraju prvom godišnjicom izbora Donalda Trumpa. Pobjede demokrata u utorak bi mogle da nagovijeste promjenu u pogledu političke sudbine predsjednika čije popularnost u javnosti je ispod 40 posto tokom najvećeg dijela njegovog mandata, što je historijski nizak nivo za novog predsjednika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG