Linkovi

Posjet Medvjedeva Poljskoj ukazuje na poboljšanje odnosa dvaju zemalja


Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i poljski predsjednik Bronislaw Komorowski tijekom sastanka u Poljskoj, 06. 12. 2010.
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i poljski predsjednik Bronislaw Komorowski tijekom sastanka u Poljskoj, 06. 12. 2010.

Iako krajnja desnica u Poljskoj i dalje vjeruje da je avionska nesreća nad Smolenskom zapravo djelo ruske tajne službe, Wojciech Borodzicz-Smolinski iz Centra za međunarodne odnose u Varšavi kaže da je ona zapravo dovela do boljih odnosa dvije zemlje

Atmosfera za posjeta Dmitrija Medvjedeva Varšavi pokazivala je da su odnosi Poljske i Rusije danas bolji nego prije. Bio je to prvi posjet jednog ruskog državnika Poljskoj u posljednjih osam godina. On je bio prilika za potpisivanje niza gospodarskih sporazuma, ali i razgovore o nekim osjetljivim pitanjima. Predsjednik Medvjedev je, naime, sa svojim poljskim kolegom Bronislawom Komorowskim i premijerom Donaldom Tuskom govorio o istrazi zrakoplovne nesreće nad zapadnom Rusijom, u travnju, u kojoj je poginuo predsjednik Poljske Lech Kaczynsky te oko devedeset drugih državnih i vojnih dužnosnika.

Kolonu automobila u kojoj je bio i ruski predsjednik u Varšavi je dočekalo i nekoliko desetaka prosvjednika koji su tražili da Moskva – kako se isticalo na transparentima – 'kaže istinu o ovoj nesreći.' Krajnja desnica u Poljskoj i dalje vjeruje da je nesreća zapravo djelo ruske tajne službe. Međutim, Wojciech Borodzicz-Smolinski iz Centra za međunarodne odnose u Varšavi kaže da je nesreća nad Smolenskom zapravo dovela do boljih odnosa dvije zemlje:

"Do te važne promjene došlo je nakon nesreće. Poljaci su na televiziji vidjeli s koliko je osjećajnosti vijest o nesreći bila primljena u Rusiji, od strane političara i građana. I to je u izvjesnom smislu pridonijelo promjeni klime. Naše dvije zemlje i dalje imaju otvorene probleme, ali je lakše razgovarati o njima ako znate da se i na drugoj strani nalazi netko s ljudskim osjećajima."

Poljska je bila zadovoljna rezolucijom ruske Dume o pokolju 20 tisuća zarobljenih poljskih časnika u šumi Katyn, 1940., na teritoriju bivšeg Sovjetskog saveza, od strane KGB-a. U sovjetska vremena, a i kasnije, Moskva je tvrdila da su poljske časnike ubili nacisti. Tek je nedavno, u rezoluciji Dume, i službeno bilo priznato da je masovna ubojstva Poljaka naredio Josif Staljin.

Na konferenciji za tisak prije nekoliko dana, u društvu s ruskim kolegom Medvjedevim, poljski predsjednik Bronislaw Komorowski je izjavio da proglas ruske Dume otvara nove, pozitivno poglavlje u odnosima dvije zemlje. Moskvu u odnosima s Varšavom najviše zanima ekonomija i trgovina.

Predsjednik Medvjedev je rekao da ruski ulagači žele investirati u Poljskoj. Dodao je da Rusija želi imati prijateljske i otvorene odnose sa svim europskim zemljama, pogotovo onima koje koriste ruske plinovode. Wojciech Borodzicz-Smolinski govori o poljskom gledanju na moguće ruske investicije:

"Rusima su važni dobri odnosi s Poljskom jer znaju da je ona razmjerno važan čimbenik u Europi. Oni su svjesni da prije nego što dobiju pun pristup europskim tržištima moraju riješiti probleme koje imaju s Poljskom. Tek kada to učini, Moskvu će Unija priznati kao stvarnog partnera."

Naš sugovornik kaže da je predsjednik Medvjedev u popravljanju odnosa sa susjedima efikasniji nego što je to bio njegov prethodnik Vladimir Putin. Medvjedev nije bivši KGB-ovac – kaže ovaj poljski stručnjak.

XS
SM
MD
LG