Linkovi

Posjet dopredsjednika Bidena Kini je prilika za susret s vjerojatnim budućim predsjednikom Kine


Dopredsjednik Joe Biden pozdravlja kineskog predsjednika Hu Jintaoa prilikom njegova dolaska u Washington u siječnju ove godine
Dopredsjednik Joe Biden pozdravlja kineskog predsjednika Hu Jintaoa prilikom njegova dolaska u Washington u siječnju ove godine

Tony Blinken: "Kao dvije velike sile, Kina i Amerika susreću se sa sličnim izazovima i imaju slične odgovornosti na svjetskoj sceni. Dopredsjednik Biden, kao i predsjednik Obama smatraju da na tom planu dvije zemlje trebaju surađivati jer to koristi cijelom svijetu."

Dopredsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden otputovao je na turneju po Aziji za koje će posjetiti Kinu, Mongoliju i Japan. Kako javlja Dan Robinson, na vrhu dnevnog reda njegovih razgovora bit će stanje američkog gospodarstva te gospodarski i financijski odnosi na globalnoj sceni.

Dužnosnici Bijele kuće kažu da će dopredsjednik Biden svoje domaćine u Kini upoznati s američkim mjerama kojima je cilj riješiti problem nacionalnog duga i proračunskog deficita. Kineski državni mediji su često za nedavne krize u Washingtonu oko dodatnog zaduživanja navodili da američke stranačke razmirice ugrožavaju globalnu ekonomiju.

Lael Brainard, visoka dužnosnica američkog Ministarstva financija zadužena za međunarodne odnose, rekla je za Glas Amerike da su Sjedinjene Države sposobne i odlučne uhvatiti se u koštac s fiskalnim i gospodarskim problemima. Ona je uz to podsjetila da je američki uspjeh na tom planu u interesu Kine – jer je ta zemlja investirala više od bilijun dolara u američke državne obveznice: "Kina je iznimno jak investitor u naše državne obveznice, jer je svjesna da je naše financijsko tržište najlikvidnije na svijetu, najpovoljnije za ulaganja. Posve je sigurno da su i Kina a i cijeli svijet svjesni da je američka ekonomija i dalje uvjerljivo najveća ekonomija svijeta a i najinovativnija."

Za posjeta Kini, dopredsjednik Biden će također govoriti i o američkim traženjima od Pekinga – da se napusti protekcionistička politika, da se kineska valuta 'oslobodi', te da se Kina orijentira ne samo na izvoz već da i potakne domaću potrošnju.

O bilateralnim odnosima dvije zemlje, dopredsjednik Biden će govoriti na jednom od kineskih sveučilišta. O sadržaju njegova izlaganja govori Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Tony Blinken: "Kao dvije velike sile, Kina i Amerika susreću se sa sličnim izazovima i imaju slične odgovornosti na svjetskoj sceni. Dopredsjednik Biden, kao i predsjednik Obama smatraju da na tom planu dvije zemlje trebaju surađivati jer to koristi cijelom svijetu."

Jedan od ciljeva Bidenova posjeta je susresti se s kineskim kolegom Xi JInpingom, koji bi sljedeće godine trebao zamijeniti predsjednika države Hu Jintaoa. O tome govori Daniel Russel stručnjak za Aziju u Nacionalnom vijeću za sigurnost: "To će biti prvi put da se jedan visoki američki dužnosnik na duže vrijeme sastaje s dopredsjednikom Kine Xi Jinpingom."

U vezi ljudskih prava, Daniel Russel je rekao da će Washington nastaviti inzistirati da Kina obnovi dijalog s tibetanskim duhovnim čelnikom u egzilu, Dalai Lamom.

Za posjeta Japanu, na kraju svoje turneje Azijom, dopredsjednik Joe Biden će s domaćinima razgovarati o japanskim naporima da se uklone posljedice proljetošnjeg potresa, tsunamija i nesreće u nuklearnoj centrali Fukushima.

Turneja Joe Bidena po Aziji početak je vrlo angažirane američke politike u ovom dijelu svijeta u sljedećih nekoliko mjeseci. Predsjednik Obama će u studenom biti domaćin summitu APEC-a, regionalne zajednice azijsko-pacifičkih država, a odmah potom putuje u Indoneziju, na summit državnika iz istočne Azije.

XS
SM
MD
LG