Linkovi

Posao šetačice pasa: unosan, zabavan, ali ne i 'uredan'


Posao šetačice pasa: unosan, zabavan, ali ne i 'uredan'
Posao šetačice pasa: unosan, zabavan, ali ne i 'uredan'

10 je sati ujutro u glavnom američkom gradu i Kate Holmes spremna je započeti svoju svakodnevnu šetnju. Danas mora izvesti 12 pasa u devet kilometara dugu šetnju

Ako živite u gradu, a imate psa, on većinu dana vjerojatno provodi sam u kući….osim ako niste unajmili šetača pasa. To može biti vaš susjed ili profesionalni šetač čije usluge možda uključuju i treniranje vašeg psa te šetnje s grupom pasa. Iako jednoj profesionalnoj šetačici pasa u Washingtonu posao cvjeta, ona priznaje da on nije uvijek i ‘najuredniji.’

10 je sati ujutro u glavnom američkom gradu i Kate Holmes spremna je započeti svoju svakodnevnu šetnju. Danas mora izvesti 12 pasa u devet kilometara dugu šetnju. Sama je dizajnirala specijalan pojas za vođenje svih pasa odjednom, pri čemu su joj ruke slobodne da može nositi ključeve od stanova i kuća njenih klijenata. Šetnja počinje s Fridom, šestogodišnjom čiuauom.

Frida ima najdulju uzicu tako da može nesmetano trčati iza drugih pasa. Ona, kaže Kate Holmes, ne voli kad je gaze šape većih pasa. Kate je očito svjesna potreba pasa koje redovito izvodi u šetnju. Ona šeće i trenira pse već 16 godina. Svaku šetnju naplaćuje 16 dolara. A posljednjih sedam mjeseci ima i pripravnika, Ralpha. Kaže da će on biti spreman šetati pse sam za tjedan dana:

"Kad šećete čopor pasa – znači više od troje – morate znati što radite, inače bi mogli imati velikih problema."

Drugi pas kojeg Kate mora izvesti van je Kaleek. On je, kaže, još štence. U svakom stanu Kate upiše vrijeme svog ulaska i izlaska. Kad ima posebne upute za nekog psa, ostavi poruku vlasnicima. Njen se čopor polako počinje povećavati, no svaki od pasa vrlo je discipliniran. Kate u šali kaže da je ona njihov feldmaršal, a oni njeni vojnici, jer svi marširaju u skladu. Nisu to uvijek isti psi. Neki od onih koje obično vodi u šetnju trenutno su s njihovim vlasnicima na odmoru, ili su morali kod veterinara. No, psi na uzici Kate Holmes vrlo se brzo upoznaju i nauče njena pravila ponašanja.

"Nije im dozvoljeno piškiti gdjegod žele. Na žalost, ne mogu im uvijek zaustaviti veliku nuždu. No, oni znaju za uobičajena mjesta gdje stajemo i gdje svi mogu obaviti ono što moraju."

Međutim, ima i neugodnih trenutaka. Na primjer, kaže Kate, kad neki vlasnik previše nahrani svog psa, a ne izvede ga u jutarnju šetnju, on ne može izdržati. “Onda se 'olakša' za njih troje, i to na pločniku usred kineske četvrti, baš za vrijeme ručka,” žali se Kate. Sljedeći pas kojeg će Kate izvesti u šetnju je Griff, belgijski ovčar težak 35 kilograma. On se nalazi u uredu njegovog vlasnika. Nakon 45 minuta i ukupno 12 pasa, počinje njihova dvosatna šetnja po Washingtonu.

Kate kaže da joj ljubav prema životinjama pomaže u vođenju pasa, no naglašava da se istovremeno mora nametnuti kao ‘vođa čopora.’ Tijekom šetnje psi su se zaustavili osam puta da bi obavili nuždu. Kad se radi o omiljenom stablu, vođa svih pasa ima prednost – on može ići prvi, a svi ostali moraju čekati, kaže Kate. Brian Davis je s obitelji i kujicom Abby doselio u Washington iz Južne Karoline:

"Jako smo impresionirani našom šetačicom pasa."

Kate Holmes pamti svakog od njenih vlasnika, njihove pse i sklonosti. Stoga ni ne čudi što svi oni tako zadovoljno marširaju uz nju: Dakota, Baxter, Cody, Frida, Peanut, Dexter, Dodger, Harvey, Olive-One i Olive-Two, Kaleek i Griff.

XS
SM
MD
LG