Linkovi

Poruka State Departmenta Dodiku: RS mora poštovati odluke institucija BiH


State Department je poslao u petak poruku predsjedniku entiteta Republika Srpska (RS) Miloradu Dodiku, navodeći kako odbacuju njegove komentare kojima potkopava Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) i prijeti otcjepljenjem RS-a od BiH.

„Član 3. Daytonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH”, navodi se u saopštenju.

Dodik je jučer ponovio priče o otcjepljenju RS-a, ovaj put zbog privremene mjere Ustavnog suda BiH od početka marta kojom je van snage stavljen Zakon o nepokretnoj imovini RS.

State Department podsjeća kako su Sjedinjene Države su ponosne što stoje uz narod BiH dok „grade budućnost u euroatlantskoj zajednici naroda i jačaju državne institucije potrebne da ih tamo odvedu”.

„Separatistička retorika i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu su neodgovorne, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim euroatlantskim integracijama”, kaže se u saopštenju.

State Department dodaje kako su Sjedinjene Države bile i ostat će najsnažniji oslonac i partner BiH i njenom narodu.

„Obvezujemo se da ćemo nastaviti podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, te da ćemo smatrati odgovornim one koji nastoje potkopati institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum”, navodi State Department.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG