Linkovi

Portugalska studija seksualnog zlostavljanja u crkvi pronašla 512 navodnih žrtava


Rimokatolička crkva u Lisabonu, petak, 10. februar 2023. Komitet koji ispituje istorijsko seksualno zlostavljanje djece u portugalskoj katoličkoj crkvi 13. februara objavio je 512 navodnih žrtava.
Rimokatolička crkva u Lisabonu, petak, 10. februar 2023. Komitet koji ispituje istorijsko seksualno zlostavljanje djece u portugalskoj katoličkoj crkvi 13. februara objavio je 512 navodnih žrtava.

Komitet koji je ispitivao istorijsko seksualno zlostavljanje djece u portugalskoj katoličkoj crkvi rekao je u ponedjeljak da se javilo 512 navodnih žrtava. Visoki zvaničnici portugalske crkve ranije su tvrdili da se dogodilo samo nekoliko slučajeva.

Nezavisni komitet za proučavanje zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi, koji su osnovali portugalski biskupi prije nešto više od godinu dana, istraživao je navodne slučajeve od 1950. nadalje. Komisija je u ponedjeljak objavila svoj konačni izvještaj. Portugalski biskupi treba da raspravljaju o izvještaju sljedećeg mjeseca.

U većini navodnih slučajeva rok zastare je istekao. Samo 25 optužbi je proslijeđeno tužiocima, saopćilo je vijeće.

Izvještaj je uslijedio četiri godine nakon što je papa Franjo okupio crkvene vođe iz cijelog svijeta u Vatikanu kako bi se pozabavili krizom seksualnog zlostavljanja u crkvi. Taj sastanak održan je više od 30 godina nakon što je skandal prvi put izbio u Irskoj i Australiji i 20 godina nakon što je pogodio Sjedinjene Države.

Biskupi i drugi katolički poglavari u mnogim dijelovima Evrope u to vrijeme nastavili su poricati postojanje seksualnog zlostavljanja svećenstva ili su insistirali na pridavanju male težine tom problemu.

Pedro Strecht, psihijatar koji je bio na čelu komisije u Portugalu, rekao je da procjenjuje da je pravi broj žrtava u tom periodu najmanje 4.415. Nije objasnio kako je napravljena ekstrapolacija.

Vijeće ne objavljuje imena žrtava, identitete navodnih zlostavljača, niti mjesta na kojima su se zlostavljanja navodno dogodila. Međutim, do kraja mjeseca treba poslati biskupima spisak navodnih zlostavljača koji su još uvijek aktivni u crkvi.

Konačni izvještaj uključuje poseban — i povjerljiv — aneks svih imena članova crkve prijavljenih komitetu koji se šalje Portugalskoj biskupskoj konferenciji i policiji.

Portugalska crkva nije rekla da li namjerava da isplati odštetu žrtvama.

U izvještaju se navodi da su 77% zlostavljača bili svećenici, dok su ostali počinioci povezani sa crkvenim institucijama.

Rečeno je da je 48% onih koji su se javili prvi put govorilo o zlostavljanju. Većina navodnih žrtava bili su muškarci, iako su 47% bile žene, navodi se u izvještaju.

U njemu se navodi da postoje mjesta u Portugalu, poput nekih sjemeništa i vjerskih institucija, koja su "prave crne tačke" za zlostavljanje.

Vijeće je preporučilo da se rok zastare za takva krivična djela produži na najmanje 30 godina sa sadašnje 23 godine.

XS
SM
MD
LG