Linkovi

Portparolka Evropske komisije: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU


Sedište Evropske komisije u Briselu (Foto: AP/Yves Logghe)
Sedište Evropske komisije u Briselu (Foto: AP/Yves Logghe)

Portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero Hernandez ocijenila je u pisanom odgovoru Glasu Amerike da je "budućnost cijelog Zapadnog Balkana u EU", povodom teksta agencije Reuters u kojem se navodi da u EU ne postoji saglasnost o članstvu šest zapadnobalkanskih zemalja. 

Reuters se poziva na neimenovane diplomate i piše da EU, u strahu od političkih reakcija u zemljama članicama, više ne može da se saglasi u pogledu davanja garancija za buduće članstvo šest balkanskih država kojima je to svojevremeno obećano.

Pisonero navodi da je "Evropska komisija je čvrsto posvećena unapređenju pristupnog procesa zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Albaniju i Sjevernu Makedoniju".

"Obje zemlje su ispunile obaveze i u potpunosti podržavamo formalni početak pristupnih pregovora do kraja godine, kao što je naglasila i predsjednica EK Ursula fon der Lajen tokom posjete regionu. Budućnost cijelog Zapadnog Balkana je u EU", navodi portparolka EK.

Pisonero navodi i da je "politika proširenja strateška investicija u stabilnost i sigurnost Evrope", kao i da su lideri EU više puta ponovili, uključujući i na poslednjem samitu u Zagrebu, da su nedvosmisleno posvećeni evropskoj perspektivi.

Portparolka Evropske komisije zaključuje da će samit na Brdu kod Kranja u Sloveniji, koja predsjedava EU, biti važna prilika ne samo da se potvrdi evropska perspektiva Zapanog Balkana, već i da se preduzmu praktični koraci ka daljoj integraciji i da se započne sa primjenom ekonomskog i investicionog plana za region.

Predsjednica Evropske komisije je u posjeti regionu, a u srijedu i četvrtak boraviće u Podgorici i Beogradu.

XS
SM
MD
LG