Linkovi

Porodica fudbalske zvijezde koja podržava proteste spriječena da napusti Iran


Ali Daei 
Ali Daei 

Istaknuti bivši fudbaler u Iranu koji je izrazio podršku antivladinim protestima kaže da su njegova supruga i kćerka bile spriječene da napuste zemlju u ponedjeljak nakon što je njihov avion nenajavljeno stao na putu za Dubai.

Ali Daei, kome je nakratko oduzet pasoš nakon povratka u zemlju ranije ove godine, rekao je da su njegova supruga i kćerka legalno otputovale iz glavnog grada Teherana prije nego što je let nenajavljeno stao na ostrvo Kiš u Perzijskom zalivu, gdje su bili ispitani od strane nadležnih organa.

Rekao je da je njegova porodica planirala otputovati u Dubai i vratiti se sljedeće sedmice.

Web stranica za praćenje letova Flightradar24 pokazala je kako je let W563 kompanije Mahan Air preusmjeren na ostrvo Kiš prije nego što je nekoliko sati kasnije otputovao u Dubai.

Nije bilo komentara aviokompanije ili iranskih vlasti.

Poluzvanična novinska agencija Tasnim, za koju se vjeruje da je bliska Revolucionarnoj gardi, saopćila je da je ranije ovog mjeseca Daeijevoj supruzi uvedena zabrana putovanja zbog njene podrške protestima.

Rečeno je da je pokušala ilegalno zaobići zabranu, bez detaljnijeg objašnjenja, te da je njena krajnja destinacija bila SAD. U izvještajima se ne navode imena njegove supruge ili kćeri, koje nisu javne ličnosti.

Daei je jedna od nekoliko iranskih poznatih ličnosti koje su podržale proteste izazvane smrću 22-godišnjeg Mahse Aminija u septembru. Kurdkinja je umrla nakon što ju je uhapsila iranska moralna policija u Teheranu zbog navodnog kršenja strogih pravila oblačenja u zemlji.

Protesti su se brzo proširili zemljom i eskalirali u pozive na rušenje teokratije uspostavljene nakon revolucije 1979. godine, što je čini jednim od najvećih izazova vjerskoj vlasti u više od četiri decenije.

Najmanje 507 demonstranata je ubijeno, a više od 18.500 ljudi je uhapšeno, tvrde aktivisti za ljudska prava u Iranu, grupa koja je pomno pratila nemire. Iranske vlasti nisu objavile brojke za ubijene ili uhapšene.

Prije nego što mu je oduzet pasoš, Daei, najbolji međunarodni golgeter i bivši kapiten iranskog tima, pozvao je vladu na društvenim mrežama da „riješi probleme iranskog naroda umjesto da koristi represiju, nasilje i hapšenja”. Kasnije je rekao da mu je pasoš vraćen.

Demonstranti bez vođe, koji se okupljaju pod sloganom „žene, život, sloboda”, kažu da su se zasitili decenijama društvene i političke represije vjerskog establišmenta koji smatraju korumpiranim i van kontakta. Iranske vlasti su za nemire okrivile strane protivnike poput SAD-a i Izraela.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG