Linkovi

Porezne olakšice predmet žive debate u SAD


Porezne olakšice predmet žive debate u SAD
Porezne olakšice predmet žive debate u SAD

Predsjednik Obama želi produžiti porezne olakšice uvedene u doba administracije njegovog prethodnika Georgea Busha samo za američku srednju klasu. Republikanci pak žele porezne olakšice za sve uključujući najbogatije Amerikance

Dok američki Kongres nastavlja zasjedanje nakon ljetne pauze predsjednik Obame i republikanski čelnici vode javnu debatu oko poreznih olakšica odnosno tko bi ih trebao dobiti. Predsjednik Obama želi produžiti porezne olakšice uvedene u doba administracije njegovog prethodnika Georgea Busha samo za američku srednju klasu. Republikanci pak žele porezne olakšice za sve uključujući najbogatije Amerikance.

Predsjednik Obama u ponedjeljak je izabrao neobično okruženje za debatu o ekonomiji, dvorište jednog doma obitelji srednje američke klase u Virginiji. Poruka je, međutim, bila ista: "Još uvijek vodimo rvački meč s Johnom Boehnerom i Mitchom McConnellom oko posljednja dva-tri posto."

Porezne olakšice uvedene u doba administracije predsjednika Busha trebale bi isteći na kraju ove godine. Predsjednik Obama želi ih produžiti za američke obitelji koje zarađuju manje od 250 tisuća dolara godišnje.

U jednom trenutku izgledalo je da su republikanci spremni podržati takav prijedlog nakon što je njihov čelnik u Zastupničkom domu John Boehner rekao sljedeće: "Ako je jedina opcija da glasujem za porezne olakšice za one koji zarađuju 250 tisuća dolara i manje, naravno da ću to učiniti."

Međutim, Boehner je bio usamljeni republikanac u takvom stavu. Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell optužio je demokrate da prave podjelu između građana s niskim i visokim primanjima: "Oni sada žele dodatno pogoršati situaciju, da znatno povećaju porez upravo onima koji će nas izvući iz recesije širenjem biznisa i stvaranjem radnih mjesta."

No demokrati kažu da bi republikanski prijedlog – produživanja poreznih olakšica svima – dodao još 700 milijardi dolara u državni deficit tijekom sljedećih deset godina, a to je nešto što si zemlja, prema riječima demokratskog senatora Dicka Durbina, ne može priuštiti: "On želi da milijarderi dobiju sto tisuća dolara poreznih olakšica. Oni to nisu tražili, a mnogima ni ne treba."

Predsjednik Obama pozvao je zakonodavce da što skorije odobre porezne olakšice za srednju klasu: "Do toga može doći već ovaj tjedan."

No da bi do toga došlo predsjednik Obama mora uvjeriti članove vlastite stranke, poglavito konzervativne demokrate poput kongresnika Gerryja Connellyja: "S obzirom na slabu ekonomiju, sve porezne olakšice iz doba predsjednika Busha trebaju biti produžene."

Ovo pitanje moglo bi se pokazati važnim testom predsjednikovog čelništva. Nedavne ankete pokazuju da su birači nezadovoljni visokom stopom nezaposlenosti i sporim ekonomskim oporavkom te da bi to moglo dati republikancima dovoljno glasova da preuzmu kontrolu nad Kongresom na izborima u studenome.

XS
SM
MD
LG