Linkovi

Popusti na cyber ponedjeljak privlače potrošače i pored visoke inflacije


Praznična kupovina na Crni petak, Chicago, 25. novembar 2022.(Foto: REUTERS/Jim Vondruska)
Praznična kupovina na Crni petak, Chicago, 25. novembar 2022.(Foto: REUTERS/Jim Vondruska)

Nekoliko dana nakon što su požurili u prodavnice na Crni petak, potrošači se okreću kupovini na internetu, na takozvani cyber ponedjeljak, da bi iskoristili dodatne popuste na poklone i druge artikle koji su poskupili zbog visoke inflacije.

Očekuje se da će cyber ponedjeljak ostati najveći dan za kupovinu na internetu u godini i da će biti ostvarena prodaja u vrijednosti do 11,6 milijardi dolara, prema podacima organizacije Adobe Analytics, koja prati transakcije u preko 85 od 100 najboljih online prodavnica u SAD. Ta prognoza predstavlja skok u odnosu na 10,7 milijardi dolara koje su kupci potrošili prošle godine.

Brojevi Adobea nisu prilagođeni inflaciji, ali navode da potražnja raste i kada se rast cijena uzme u obzir.

Neki analitičari kažu da će konačne brojke biti veće zbog viših cijena i da bi količina artikala koje potrošači kupuju mogla ostati nepromijenjena — ili čak pasti — u poređenju sa prethodnim godinama.

Također se očekuje da će profitne marže biti niske za trgovce koji nude veće popuste kako bi privukli potrošače - koji paze na budžet - i da bi prodali svoje ogromne zalihe.

Kupci su potrošili rekordnih 9,12 milijardi dolara online na Crni petak, što je 2,3 odsto više u odnosu na prošlu godinu, prema Adobeu. Trgovina na internetu je bila snažna i tokom vikenda, sa 9,55 milijardi dolara prodatih proizvoda.

Kompanija Salesforce, koji također prati potrošnju, navodi da njihove procjene pokazuju da je onlajn prodaja u SAD dostigla 15 milijardi dolara u petak i 17,2 milijarde dolara tokom vikenda, sa prosječnim popustima od 30 odsto na proizvode.

Elektronika, odjeća, igračke i kozmetički proizvodi bili su među onima koji su značajno podstakli prodaju, saopštile su obje organizacije.

U međuvremenu, potrošači koji su se plašili da napuste svoje domove i prihvatili e-trgovinu tokom pandemije, ove godine se vraćaju u fizičke prodavnice u većem broju.

Nacionalna maloprodajna federacija saopštila je da je njeno nedavno istraživanje pokazalo porast od 3 odsto u broju kupaca na Crni petak koji su planirali da idu u prodavnice.

Očekuje se da će 63,9 miliona potrošača kupovati online tokom cyber ponedjeljka, u poređenju sa 77 miliona prošle godine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG